A gyámhivatalokat bírálja az ombudsman

Ha a külön élő szülők nem tudnak megegyezni a gyerekük iskolaválasztásáról, bíróságnak kell döntenie - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szerinte törvénysértő, ha a döntést a gyámhivatalokra bízzák. A bonyolultabb iskolaválasztás és a sok válás miatt egyre több az ilyen vita.

Törvénysértő, ha külön élő szülők közös gyerekükről szóló vitájában a gyámhivatal dönt egy olyan fontos kérdésben, mint az iskolaválasztás. Ez ugyanis a bíróság dolga - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa közleményében. (Házasságban élő szülők közti vitában viszont a gyámhivatal dönt.)

Szabó Máté egy konkrét panasz kapcsán kezdett vizsgálatot. Ebben egy anya a budaörsi gyámhivatal eljárását kifogásolta. A gyerek apjával (ő a gyerek gondozója) ugyanis közösen kiválasztották egy gyámhivatali tárgyaláson, hogy milyen középiskolákba jelentkezzen a végzős általános iskolás fiú, megegyeztek az iskolák sorrendjében is.

Ezután azonban az apa új eljárást indított az ügyben, amiről az anyát nem értesítették. Ebben az apa és a gyerek azt kérték, hogy a fiú a korábbi megállapodással ellentétben a jelenlegi iskolájának középiskolai tagozatára jelentkezhessen első helyen. A gyámhivatal ezt elfogadta. A döntést az anya megfellebbezte, és segítséget kért az országgyűlési biztos hivatalától.

Az ombudsmani vizsgálat megállapította: a gyámhivatal törvénytelenül járt el. - Külön élő szülők esetében ugyanis az ilyen döntések a bíróság hatáskörébe tartoznak - mondja Tomolák Katalin, az ügy előadója. Hozzáteszi: az eljárás során mindkét szülő állította, hogy a gyerek abba az iskolába szeretne járni, amelyiket ő választott neki. Tomolák Katalin szerint e döntés azért fontos, mert a budaörsi eset nem egyedi.

- Manapság nem olyan egyszerű az iskolaválasztás, mint korábban, ráadásul egyre több a külön élő szülő, vagyis egyre több az ilyen vita. Szerinte ezért fontos, hogy az iskolák tudjanak róla: ilyen esetekben, ha a szülők nem tudnak megegyezni, az ügynek a bíróságon a helye. Épp ezért Szabó Máté arra kérte az oktatási minisztert, hogy tájékoztassa az iskolák igazgatóit, hogy időben hívják fel erre az érintettek figyelmét.

- Az iskolákban tudják, hogy melyik szülő milyen családi állapotban van, ismerik a "problémás" családokat, az ő feladatuk, hogy időben megadják a kellő tájékoztatást a szülőknek, hogy az ügyek bíróságra kerüljenek - szögezi le az előadó. Tomolák Katalin hozzátette: ilyen ügyekben a bíróság soron kívül dönt, vagyis nincs szó arról, hogy így hosszadalmasabb lenne az eljárás.

Az előadó úgy tudja, a példaként felhozott esetben a szülők nem állapodtak meg az iskoláról. - Sajnos, sok esetben már rég nem a gyerekről van szó, hanem arról, hogy a felek mennyire tudják érvényesíteni az akaratukat - mondja.

Így látja ezt Pap Judit válóperes ügyvéd is. - Nagyon kevés szülő tud a gyerek érdekében felülemelkedni a sérelmein, a személyes bosszúvágyán - mondja. Tapasztalatai szerint a gyerekkel kapcsolatos kérdések általában csak a második helyen vannak a szülők fontossági listáján a vagyoni kérdések mögött.

Szabó Máté: Törvénysértő, ha külön élő szülők vitájában a gyámhivatal dönt a gyerek iskolájáról.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.