Sólyom nem találkozik a melegek képviselőivel

Visszautasította Sólyom László a melegszervezetek kérését, hogy személyesen találkozzon képviselőikkel és közleményben álljon ki mellettük. Azért fordultak hozzá, mert néhány hete a Jobbik és más nemzeti radikális szervezetek bejelentették, hogy közösen fogják megakadályozni a melegfelvonulást.

Sólyom László köztársasági elnöktől kértek segítséget néhány hete melegszervezetek. Azért fordultak az államfőhöz, mert a Jobbik, a Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és több más nemzeti radikális szervezet bejelentette, közösen fogják megakadályozni a szeptember elejére tervezett melegfelvonulást. A megfenyegetett szervezetek úgy gondolták, hogy Sólyom László támogatása növelné elfogadottságukat, ezzel biztonságukat is.

A köztársasági elnök a napokban válaszolt a kérésre: elfoglaltságaira hivatkozva elutasította a találkozást. Levelében hozzátette: ha a Meleg Méltóság Menetével azonos időben és helyen olyan demonstrációt tartanak, ami törvénysértő, a hatóságok feladata a jogszabályok betartatása.

Steigler Sándor, a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke lapunknak elmondta: sajnálatosnak tartják, hogy a köztársasági elnök nem foglal állást a melegek jogegyenlősége mellett, ahogy pedig megtette ezt nemrégiben Gordon Brown brit miniszterelnök vagy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. - Szerintünk a köztársasági elnök feladata többek között az, hogy kiálljon minden állampolgár jogegyenlőségéért, ezért vagyunk csalódottak - mondja. A meleg- közösség egyes tagjaiban felmerült, hogy felkérik Sólyom Lászlót, legyen az idei melegfesztivál fővédnöke, de a visszautasító levél után ezt az ötletet elvetették.

A szeptember 5-én megrendezésre kerülő melegfelvonulás biztonsági kérdéseiről már többször tárgyaltak a szervezők a rendőrséggel. A felvonulást ugyanott tartják majd, ahol eddig, az Andrássy úton, a résztvevők pedig a tavaly októberi Tarka Magyar! felvonulás résztvevőihez hasonló védelmet kapnak. - Úgy néz ki, hogy dobótávolságban lezárnak majd minden környező utcát. Reméljük, így senkinek nem esik baja - tette hozzá Steigler Sándor.

Tavaly több száz radikális ellentüntető rátámadt a felvonulókra. A rendőrség könnygázzal, vízágyúkkal oszlatta őket, az összecsapásokban 23 civil és 12 rendőr megsérült. Több politikust is megtámadtak.

A brit miniszterelnök felesége, Sarah Brown is csatlakozott a Londonban július elején megrendezett büszkeségnapi melegfelvonuláshoz. Nagy-Britannia történetében először fordult elő, hogy a miniszterelnök felesége is részt vett melegrendezvényen. A szintén július elején lezajlott bécsi melegfelvonuláson százhúszezren voltak, köztük politikusok és hírességek. A békés, jó hangulatú menetben részt vett az egyik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt és az ellenzéki Zöld Párt egy-egy kocsija is. A bécsi felvonulás szervezőinek és résztvevőinek egy része már jelezte, hogy szolidaritásból részt vesznek a magyar felvonuláson is.

Rendőri intézkedés a budapesti melegfelvonuláson
Rendőri intézkedés a budapesti melegfelvonuláson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.