Borulóban a szocialisták belső egyezsége

Kikezdheti az MSZP belső ellentéteinek lezárására hivatott kompromisszumot, hogy a pártot a választásokig irányító országos választási bizottságba javasolt fiatalok közül többen elbizonytalanodtak.

Annak ellenére, hogy az MSZP legutóbbi kongresszusa látszólag feszültség nélkül ért véget, a generációs konfliktus nem lezárt. Az a kompromisszumos javaslat ugyanis, amelyet az EP-vereség után egymásnak feszülő érdekcsoportok elfogadtak, csak félig valósult meg. Először az MSZP országos elnökségének egyik ülésén vetették fel a "fiatalok", hogy a vezetés kérjen bizalmi szavazást maga ellen, de ekkor alulmaradtak. (A javaslatot Ujhelyi István és Mesterházy Attila alelnökök, Vadai Ágnes, Varga László és Bárándy Gergely elnökségi tagok támogatták.) A folyamat következő állomása az volt, amikor a párt fővárosi szervezete is határozatban kérte az elnökséget a bizalmi szavazás kezdeményezésére; ezt több háttéregyeztetés követte, immár bevonva Botka László szegedi polgármestert, Ficsor Ádám titokügyi- és Molnár Csaba kancelláriaminisztert, illetve a fiatalítást szorgalmazó Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest. Végül az a kompromisszumos javaslat született, hogy a párt operatív irányítását végző országos választási bizottságot (ovb) kibővítik néhány "új arccal", az elnökség pedig az őszi kongresszuson tisztújítást hajt végre az elnökségben.

A megállapodás felemásan valósult meg, mert kiderült, hogy az ovb-bővítésről való döntést át kell engedni a választmánynak, mert az alapszabály szerint erre ez a testület jogosult. (Hogy erre a döntés előtt senki sem gondolt, szintén jellemző.) Lendvai Ildikó pártelnök javaslata szerint az ovb-be bekerülne Botka László, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Boldvai László Nógrád megyei és Burány Sándor fővárosi pártelnök, utóbbi a budapestieket képviselve.

Eredetileg az ovb-be két megyei elnök ment volna be: Szabó Imre Pest megyéből és Burány. Csakhogy az egyezség ebben a formájában lekerült a napirendről és az új konstrukcióban már csak egy megyei elnök tagja maradt volna az ovb-nek, a korelnök Boldvai László.

Az eredeti konstrukcióban az "újak" és a status quo fenntartása mellett érvelők egyenlő számú mandátummal bírtak volna. A legutolsó felállás szerint azonban a választási bizottságban egy szavazattal több volna az "öregeknek".

Simon Gábor választmányi elnök nemrég bejelentette, hogy augusztus végén ül össze a választmány. Ezalatt a kibővítés előtt álló ovb legalább egyszer még ülésezik. A késlekedés több forrásunk szerint kikezdheti a korábbi alkut. Az már most érezhető, hogy a beterjesztett névsor nem marad változatlan - a választmányon újra szóba kerülnek a személyi kérdések. Egyelőre Botka és Boldvai mögött érezhető többségi támogatás - más-más formában és tartalommal. Ficsor Ádám és Molnár Csaba azonban már "erősen gondolkodik azon", hogy ebben a konstrukcióban érdemes-e vállalni az ovb-tagságot. Úgy tudjuk, ha Lendvai Ildikó ragaszkodik hozzájuk, csatlakoznak. Kérdés persze, hogy Ficsort és Molnárt egyáltalán támogatják-e majd a választmányi ülésen, a kongresszusi szavazások eredményei szerint ez bizonytalan. Burány Sándor helyett sokan Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest látnák szívesen, mondván: "ha már ott volt a kirakattörésnél, menjen is be a boltba". Ebben a témában a választmány keze meg van kötve, hiszen a delegálási elv alapján el kell fogadni a budapestiek döntését. Úgy tudjuk, ha a választmány végül nem fogadja el Burány jelölését, azt a fővárosi MSZP a kompromisszum felrúgásaként értékeli, és nem vesz részt az ovb munkájában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.