Bedőlt a HospInvest kórházbirodalma

Lemondott a csővédelemről a HospInvest kórházműködtető Zrt., így hamarosan megindul ellene a felszámolási eljárás. A cég visszaadja kórházait és rendelőintézeteit a tulajdonos önkormányzatoknak.

Felszámolási eljárást kezdeményez önmaga ellen a HospInvest Zrt. - tájékoztatta Kollányi Gábor, a cég elnöke lapunkat a társaság péntek délelőtti közgyűlése után. Közölte, hogy a későbbiekben sem akar már az egészségügyben vállalkozóként dolgozni.

A felszámolás megindításához a cégnek le kellett mondania a csődvédelemről. A felszámolási kérelmet hétfőn eljuttatják a bíróságra. Azért döntöttek így, mert az egészségügy jelenlegi finanszírozása mellett nyilvánvalóvá vált, hogy a bevételből nem tudják teljesíteni azt, amit vállaltak, az intézmények működtetését. Így a csődvédelmet adó törvényi feltételeket sem tudják teljesíteni. Ezért az általuk működtetett öt kórházat és öt rendelőintézetet átadják a tulajdonos önkormányzatoknak. Az átadás-átvétel nem érinti a napi működést.

A HospInvest adóssága 2,7 milliárd forint, a cégvezető szerint, ha megkapják az elvégzett szolgáltatások árát az egészségbiztosítótól, becslése szerint 3,3 milliárd forintot, akkor ki tudják fizetni a tartozásokat. A folyamat nem lesz egyszerű, mert például legalább ezer orvosi eszköz, műszer a HospInvest tulajdona. Kórházműködtető céget eddig Magyarországon még nem számoltak fel. Tisztázatlan, ki, miért felel, ki kártalanítja majd például a műhibaperek áldozatait. Lapunknak dr. Horváth Szilárd, a TM-LINE Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Kft. vezetője azt mondta, bárki kapja majd az ügyet, a hitelezők követeléseinek teljesítésére kell törekednie. Ennek érdekében behajtja a cég követeléseit, értékesíti a vagyonát, felmondja az addigi szerződéseit. Az OEP-től járó pénz is a fölszámolási vagyon része, így azt is a hitelezők kártalanítására fordítják. A felszámolónak, noha nem a működtetés a célja, nagyon körültekintően kell eljárnia.

A kezelések nem állhatnak le. Az adósságok kiegyenlítésében az első a munkabér, majd ezt követik a fölszámolás alatt keletkező költségek. Az eljárás alatt a kórház üzemelhet, a szállítók hozzájutnak a követeléseikhez. A szakember szerint - aki jól ismeri a HospInvest Zrt. pénzügyi helyzetét - lesznek olyanok a sorban, akiknek nem jut majd semmi. Horváth szerint a HospInvest azzal, hogy maga kérte a felszámolási eljárást, felelősen viselkedett, ennek ellenére bármely hitelező kezdeményezheti a bíróságon, hogy állapítsa meg ennek az ellenkezőjét. S ha ez bekövetkezik, a tulajdonos felelősségre vonható.

A céget kilenc éve alapította a vegyészmérnök Kern József és a villamosmérnök Kollányi Gábor, mindketten sikeres piaci szereplők a labor-, illetve a képalkotó diagnosztikai piacon. Hamarosan csatlakozott hozzájuk a művese-szolgáltatással foglalkozó Gaszpor Jenő. Tíz-tizenöt intézményből álló kórházholdingot szerettek volna létrehozni. Az első kórházat, a kiskunhalasit 2004-ben szerezték meg, egy hónap múlva a körmendi kórház vált a vállalkozás részévé. Két év múlva Kern önálló utat választ, magával viszi a körmendi kórházat a Medisyst-be. (A cég azóta is működik.) A HospInvest még ebben az évben pályázat nélkül, térítésmentesen megkapja a jelentős adósságokkal terhelt hatvani kórház üzemeltetési jogát a szocialista városvezetéstől.

A cég törzstőkéjét, 886 millió forintot a tulajdonosok hozták, a fejlesztéseket hitelből finanszírozták, éppúgy mint bármely más gazdasági vállalkozás. Éves bevétele 14,5 milliárd forint. A tulajdonosi kör 2007 nyarán a kórházi patikaláncokat működtető Ispotály Kft.-vel bővül, majd a nyár végén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBDR) 29 százalékos részesedéssel beszáll a cégbe. Néhány hónap múlva a cég három pályázóval versengve megszerzi az egri kórház üzemeltetői jogát. Ez az a mozzanat, ahol fordul a kocka. Egy csapásra a támadások középpontjába, a napilapok címlapjára kerül a cég. A jobboldal és a kórház dolgozóinak jelentős része minden követ megmozgat a vállalkozás lehetetlenné tételére. Az egri csatában sok pénzt vesztett a HospInvest. Ahelyett, hogy az olcsóbb kórházműködtetést ültették volna át, pazarlásra kényszerültek.

A túl gyors cégnövekedés, az állandó politikai csaták meggyengítik a vállalkozást, a befektetők, a hitelezők bizalma megrendül, mindenki azonnal a pénzét akarja, s az EBRD is kiszáll a cégből. A legnagyobb finanszírozó, a CIB Bank egyik pillanatról másikra inkasszóval leemeli egy adott hónapra, a gyógyításért járó 2,3 milliárdos összeget. Kollányi másnap csődvédelmet kér. Megkapja. Elvben augusztus közepéig lett volna ideje ráncba szedni a céget. Július 10-én azonban feladta: a kórházbirodalomnak vége. Adósságának nagysága csak később tudható meg pontosan.

A Hospinvest 2008. november 1-én vette át az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését. A kép ezen a napon készült
A Hospinvest 2008. november 1-én vette át az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetését. A kép ezen a napon készült
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.