A harag napja az SZDSZ-ben

Három, egyelőre kevéssé ismert politikus közül választ elnököt vasárnap az SZDSZ, de Fodor Gábor és Kóka János búcsúzásként még el is vette előlük a fényt: szokatlan kíméletlenséggel támadtak egymásra. Közben állítólag a Demszky-tábor is szervezkedik.

Utódja dolgát akarja megkönynyíteni, ezért szeptembertől lemond parlamenti képviselői mandátumáról Fodor Gábor, az SZDSZ búcsúzó elnöke. Fodor az elnökválasztás előtt két nappal jelentette be, hogy a pártelnöki után a képviselői székétől is megválik, mégpedig azért, hogy a következő pártvezető (Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila, vagy Weinek Leonárd - attól függően, melyiküket választják meg a vasárnapi küldöttgyűlésen) a saját köréhez tartozó embernek adhassa majd a felszabaduló mandátumát. Vagy éppen önmaga is képviselő lehessen.

Fodor búcsúzásként még egyszer, utoljára élesen konfrontálódott Kóka János frakcióvezetővel is, akinek most egy- fős többsége van a 19 fős képviselőcsoportban, amit Fodor szerint rendre az ő pártelnöki programjának akadályozására használt. Fodor úgy véli, már tavaly ősszel sem sikerült keresztül- vinnie akaratát a parlamenti képviselőcsoporton. Ekkor kért cselekvési tervet a szocialistáktól, kilátásba helyezve, hogy ha az nem nyeri el a tetszésüket, akkor jöhet a szakértői kormány, vagy az előre hozott választás, illetőleg ekkor próbálta meg elmozdítani Kókát a frakció éléről - sikertelenül.

- Amikor egy évvel ezelőtt elvállaltam a pártelnökséget, végső kísérletet tettem a párt megújítására. Egy szervezetileg leromlott, politikailag kiürült pártot vettem át, melynek megújítására tett erőfeszítéseimet a belső konfliktusok ellehetetlenítették - mondta lapunknak Fodor Gábor. - Nem vagyok hajlandó belharcokban részt venni, ez ugyanis a kisgazdapárt sorsára juttat bennünket - tette hozzá, aki a pártból nem lép ki, az SZDSZ-ben kíván politizálni, további terveiről azonban nem kívánt nyilatkozni. Csupán annyit mondott: "emelt fővel távozom".

Fodor a küldöttgyűlés szabályosságával kapcsolatos kifogásokról kérdésünkre azt mondta, Kókáék szünet nélkül támadták őt, az elmúlt hetekben történteket viszont vérlázítónak tartja, hiszen a frakcióvezető és támogatói mindenféle obstrukciókkal igyekeznek megakadályozni azt, hogy az SZDSZ valamennyi vezetőtestülete, így az ügyvivői testület, az országos tanács és a küldöttgyűlés határozatképes legyen. Fodor arra kéri a párt küldötteit, hogy hozzá hasonlóan, vegyenek részt a küldöttgyűlésen, tekintet nélkül a - közismerten a frakcióvezető megingathatatlan hívének számító - Hankó-Faragó Miklós által vezetett "kókista" etikai bizottság állásfoglalására. Az, hogy Fodor a "legértékesebb" rangot, a képviselői státuszt is föláldozta, egyelőre nem jelent mintát - kemény kritikát és önkritikát rajta kívül igazán csak Horn Gábor gyakorolt, a "nagyok" hallgatnak. Kóka János viszont hamar reagált arra a Fodor-mondatra, miszerint az SZDSZ tartozik a múltjának azzal, hogy megfékezi a frakcióvezetőt. Jobb lett volna, ha Fodor Gábor tavaly szeptemberben mond le - reagált a politikus az MTI-nek. Kóka szerint így talán a pártnak még ma is volna esélye. "Akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor a szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni a szabad demokratákat a koalícióba" - vádolt Kóka, aki viszont nem mond le a frakcióvezetői posztról, amíg az országgyűlési képviselőcsoport többsége támogatja, illetve amíg van esély a sikeres válságkezelésre és az adócsökkentésre.

Közben állítólag Demszky Gábor csapata küldöttgyűlési határozatot készít elő, miszerint az SZDSZ nem támogatja tovább a kormányt, sikertelennek minősítve a válságkezelést.

Fodor Gábor a sajtótájékoztatójára indul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.