Főként a Fidesz szavazóiból töltekezett a Jobbik

A Magyar Szocialista Párt támogatottsága a teljes lakosság körében továbbra is tíz százalék, míg a Fidesz ugyanebben a körben negyed év alatt harmincról negyven százalékra ugrott. A Jobbik támogatottsága ugyanitt öt százalék, a biztos pártválasztók között pedig kilenc - tehát többszörösére nőtt negyed év alatt. Az erősödés a korábban rejtőzködő szavazók megmutatkozását jelenti. Az MDF támogatottsága 2, az SZDSZ-é és az LMP-é a teljes lakosság körében 1-1 százalék.

A Progresszív Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása - amelyhez az adatfelvétel elkészítésével a Publicus Intézetet bízta meg - azt is igyekezett kideríteni, hogy a Jobbik szavazói honnan jöttek. (Az adatfelvétel az EP-választás után történt.)

A Jobbik a 18-29-es, illetve a 40-49-es korcsoportban szerepelt átlagon felül (8 illetve 7 százalékkal), míg a 60 év felettiek körében csak 2 százalékot ért el. Ebből a szempontból tehát a Jobbik teljesen más szerkezetű szavazóbázist tudhat magáénak, mint egykor a MIÉP. A Jobbik szavazói elsősorban inaktívak, inkább férfiak, többségükben legfeljebb szakmai oklevéllel vagy érettségivel rendelkeznek.

A Jobbik szavazótábora nyugat felé haladva egyre kisebb. Ott nagyobb, ahol a legmagasabb a munkanélküliség, és ahol a legnagyobb azoknak a száma, akik rendszeres szociális segélyben részesülnek.

A Jobbik szavazói közül a legtöbben, 10-ből 4-en (37 százalék) úgy emlékeznek, hogy 2006-ban a Fideszre adták szavazatukat. Negyedük (25 százalék) 2006-ban nem szavazott, ennél valamivel kevesebben, 17 százalék pedig a szocialista párt korábbi szavazójának vallotta magát. A Progresszív Intézet elemzése szerint általános történelmi tapasztalat, hogy a szélsőséges pártok nagy áttöréseiben jelentős szerepet játszanak az első szavazók, akik később is hajlamosak kitartani a szavazói aktivitásuk előtti viszonyokkal szembeni lázadás mellett. Példa erre az 1929-es németországi vagy az 1939-es magyar parlamenti választás.

A MIÉP-Jobbik választási szövetségre 2006-ban a jelenlegi Jobbik-szavazók 8 százaléka adta voksát. Ezt az eredményt az elemzés szerint azzal a szűkítéssel kell értelmezni, hogy a tapasztalatok szerint utóbb a szavazók hajlamosak elfelejteni, illetve másként emlékezni, valójában melyik pártra adták a szavazatukat. Jelen esetben többen emlékeznek úgy, hogy 2006-ban a Fideszre adták szavazatukat, akik valójában a szocialistákra szavaztak; ennek fényében valószínű, hogy több volt szocialista szimpatizáns található meg most a Jobbik szavazótáborában, mint ahányan azt bevallják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.