Droppa György nem volt ügynök

A legkevésbé sem állt szándékukban megsérteni vagy megvádolni Droppa Györgyöt - ezt felelte Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója Droppa Györgynek, aki személyiségi jogi pert helyezett kilátásba az őt ért ügynökvád miatt.

Rainer M. szerint Nagy Imréék 1989-es újratemetésével összefüggésben az 1956-os Intézet "semminemű bizonyítékot nem talált arra nézve, hogy az állambiztonsági szerv ténylegesen fel is kereste Droppa Györgyöt és ő jelentést adott volna a parancsuralmi rendszer operatív bizottsága számára."

Csak egy tervet találtak és egy Droppa nevére kiállított nyilvántartási kartont. Magyarul: az újratemetés júniusi évfordulóján csaknem kétszáz fős ügynöklistával a nyilvánosság elé állt intézet vezetője visszakozott, elismerve, hogy nem tudják bizonyítani az ügynökvádat Droppa György esetében.

Az 1956-os Intézet kutatása során találta meg azt a hálózati nyilvántartó kartont, amely Droppa nevére és valós személyes adataival volt kitöltve. Erre, illetve az újratemetés előkészületeiről szóló - Droppa és mások állítólagos ügynöki feladatait részletező - állambiztonsági tervre támaszkodva sugalmazták azt Rainerék, hogy a Duna Kör akkori vezetőjét beszervezte az állambiztonsági szolgálat, mégpedig annak is a hírhedt belső elhárítása, a III/III-as csoportfőnökség. Ezzel kapcsolatban Rainer M. János hangsúlyozta, hogy az operatív biztosítási tervről egyáltalán nem állították, hogy meg is valósult...

A nyilvánosságra hozott dokumentumon a beszervező főhadnagy neve is olvasható, de információnk szerint sem őt nem kérdezték meg publikálás előtt, sem Droppát, akit egyébként már 2003-ban átvilágítottak (mint a Centrum Párt elnökségi tagját), és "tisztának találták", miután meghallgatták őt és állítólagos beszervezőjét is.

Droppa korábban az Index-nek határozottan cáfolta, hogy beszervezték volna, egyúttal arra kérte vádlóit, mutassanak bizonyítékokat. "Adják elő, amit jelentettem, mutassák be a beszervezési okiratokat, aláírásom, pénzfelvételt, vagy számoljanak be egy esetről, mikor a titkosszolgálatok, vagy bármilyen más szerv könnyítette az életem." Droppa szerint egyébként csak annyi az igazság a vádból, hogy részt vett Nagy Imréék újratemetésén, szervezőként. Droppa György - aki akkoriban vendéglátóhelyeket üzemeltetett Budapesten, ahol szamizdat irodalmat is árult - közlése szerint rendszeresen vegzálták a hatóságok, a titkosszolgálatok pedig "segítséget" ajánlottak, amit ő következetesen elutasított.

A törvény szerint az állambiztonsági ügynökmúlt bizonyításához beszervezési nyilatkozat, aláírt jelentés, illetve ellenszolgáltatást bizonyító számla szükséges - illetve a három közül két dokumentum együttes megléte. Droppa György esetében ezekből egyet sem találtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.