'A polgármester úr ingerküszöbe alacsonyabban van'

Fejbe dobta egy mikrofonnal Fót szocialista alpolgármesterét a város kereszténydemokrata vezetője egy képviselő-testületi ülésen, miután az a kezére csapott. Az esetről készült videofelvételen látszik, hogy a baloldali politikus orra felrepedt.

Botrányba fulladt Fót város önkormányzatának keddi képviselő-testületi ülése. A tanácskozáson készült videofelvétel szerint Mádly Zsolt polgármester (KDNP-Fidesz) szándékosan a szocialista alpolgármester Fábry Béla arcába vágott egy mikrofont, akinek ettől felrepedt az orra.

Aczél Sándor, a fóti önkormányzat ügyrendi bizottságának szocialista elnöke lapunknak elmondta: már több alkalommal kezdeményezték, hogy a képviselő-testület vegye napirendre a polgármester törvénysértő ügyeinek megtárgyalását, Mádly Zsolt azonban ezt rendre megakadályozta. A szocialisták szerint Mádly sorozatos törvénysértésekkel akadályozza a város működését: idő előtt berekeszti az üléseket, visszatartja az alkalmazottak fizetését, önhatalmúlag elvonja a képviselő-testület jogkörét.

A törvény értelmében a testület többségének kezdeményezésére kötelező összehívni a rendkívüli ülést, ezt kedd délutánra meg is tették. Aczél szerint a tanácskozás határozatképes volt, a polgármestert támogató képviselők is megjelentek; igaz, a jelenléti ívet nem írták alá. A képviselő szerint Mádly többször is hangosan követelte, hogy zárják be a szerinte törvénysértő módon összehívott ülést, és a képviselők hagyják el az épületet. Fábry Béla szocialista alpolgármester felolvasta a napirendi pontokat, amelyeket megszavazott a testület többsége. Eszerint kezdeményezik a bíróságnál a polgármester megbízatásának megszüntetését, és az elindítandó eljárásig kérik Mádly Zsolt felfüggesztését.

A polgármester erre Aczél Sándor szerint kezdte kihúzogatni Fábry mikrofonját, hogy így vonja meg tőle a szót. Miután többszöri kérésre sem hagyta abba, Fábry alpolgármester a kezére csapott, Mádly Zsolt erre kitépte a mikrofont, és szándékosan az arcába vágta. Az alpolgármester orra vérezni kezdett. - Az ezt követő hangoskodásban is jól hallottam, ahogyan Mádly nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette az alpolgármestert - nyilatkozta lapunknak Aczél, hozzátéve, hogy az esetről videofelvétel is készült.

Aczél kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzat folyosóján ekkor már dulakodás kezdődött a polgármester támogatói és néhány civil között. A rendbontásnak a kiérkező rendőrök vetettek véget. Aczél Sándor tegnap késő délutánra összehívta az ügyrendi bizottságot, hogy a testületi döntés értelmében elkészítsék a bírósági beadványt Mádly Zsolt ellen - a tanácskozás lapzártánk idején még tartott.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Fábry Béla a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: az eset után látleletet vetetett, és könnyű testi sértés miatt feljelentést tett a dunakeszi rendőrségen. "Bennünk továbbra is megvan az együttműködési hajlandóság a polgármesterrel. Ugyanakkor, miközben Mádly Zsolt azt hirdeti, hogy jogkövető ember és nem követett el szabálytalanságot, immár nemcsak jogi, hanem fizikai eszközökkel is azon van, hogy megakadályozza a tisztázó eljárást" - fogalmazott lapunknak Fábry. Hozzátette: emberileg meg tud bocsátani, de a jogi következményektől nem tekinthet el.

Szerettük volna az ügyben megszólaltatni Mádly Zsoltot is, a polgármester azonban tegnap egyik telefonját sem vette fel. Nyilatkozott viszont Cselőtei Erzsébet fideszes önkormányzati képviselő (egyben a nemrég újjáalakult fóti Fidesz elnöke), aki jelen volt az ülésen, de - mint lapunknak elmondta - az incidenst nem látta minden részletében. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ülés összehívása az aljegyző szerint is törvénytelen volt. "Valóban volt némi dulakodás, de az eset véleményem szerint véletlen volt, az alpolgármester sérülése is csak felületi" - fogalmazott, majd kérdésünkre hozzátette: szomorú, hogy idáig fajultak a fóti események; jó lenne, ha a testület feloszlatná magát, ahogyan Mádly Zsolt ezt már többször is kezdeményezte. Arra a kérdésünkre, hogy a fizikai támadás miként egyeztethető össze a közszereplés erkölcsi kívánalmaival, Cselőtei azt válaszolta: "Nyilván nem helyénvaló ez a viselkedés. Mindannyian különböző vérmérsékletűek vagyunk, a polgármester úr ingerküszöbe alacsonyabban van. De a másik oldalnak is megvan a maga felelőssége" - fogalmazott a helyi Fidesz elnöke.

Fóton régóta tart a jobb- és a baloldal éles szembenállása. Néhány hónapja azért volt szükség időközi polgármesterválasztásra (ezen nyert nagy fölénnyel Mádly), mert a korábbi polgármestert elmozdították székéből. A sok szálon futó történet egyik kiindulópontja, hogy az előző fóti fideszes polgármestert (korábban független városvezető és a radikális Magyar Út Körök mozgalom tagja), Szent-Iványi Gézát a Fővárosi Ítélőtábla hetvenkét rendbeli, folyamatosan elkövetett törvénysértés miatt felmentette, pontosabban kimondta szakmai alkalmatlanságát. Szent-Iványit kétszer is felfüggesztette a helyi képviselő-testület, és fegyelmit is indított ellene. A felfüggesztést a szocialisták mellett a helyi Fidesz képviselői közül is többen megszavazták, köztük Móczár Béláné, a párt akkori helyi elnöke; jelenleg a fóti MDF vezetője. (Móczárnét épp azért távolították el és azért oszlatták fel a helyi Fidesz-szervezetet, mert együttműködött a szocialistákkal.) A Szent-Iványi eltávolítása után megüresedett fóti polgármesteri székre a szocialista Fábry és Móczárné is elindult, utóbbi ekkor még függetlenként. A kereszténydemokrata színekben ringbe szálló Mádly korábban kevésbé volt ismert a helyi politikai életben. Kampányában többek között arra épített, hogy korábbi jegyzői tevékenysége miatt jártas a közigazgatásban. Mádlyt támogatta a helyi egyházközösség is, fórumokat tartott a katolikus és a református plébánia közreműködésével.

Már a polgármester-választási kampányban látszott, hogy a helyzet eldurvul majd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.