Újabb kétségek az SZDSZ-elnökválasztás előtt

Három jelölt, két kifogás - elnökválasztásra készül az SZDSZ.

Szabályszerűen fogják megtartani az SZDSZ vasárnapi küldöttgyűlését - ezt a párt vezetősége közölte szerdán azután, hogy újabb kifogás érkezett az elnökválasztás előkészületeivel kapcsolatban.

Fodor Gábor leköszönő pártelnök
Fodor Gábor nem húzná tovább

Az MTI szerint az SZDSZ-küldöttek mandátumát vizsgáló öttagú bizottságból hárman úgy foglaltak állást, hogy a párt alapszabálya értelmében korábbi küldöttekkel nem lehetne tisztújítást tartani. Tavaly ugyanis megváltoztatták az alapszabályt, épp az előző, 2007-es elnökválasztáson történt szabálytalanságok (az "álküldött"-botrány) miatt. A megváltozott szabályok szerint új küldötteket kellene állítani, ez azonban most elmaradt. A párt vezetősége szerdán foglalkozott e kifogással, de azt nem tartotta megalapozottnak, ezért "a küldöttgyűlés változatlan formában történő megtartása mellett foglalt állást".

A liberális párt azért választ új vezetőt (illetve új vezetőséget), mert Fodor Gábor pártelnök a 2 százalékos európai parlamenti választási eredmény láttán lemondott tisztségéről. Az ot egy hónappal ezelőtt hívta össze a küldöttgyűlést. Eredetileg ezt július 4-re tervezték, csakhogy kiderült, ez esetben nem tudnák tartani a jelölési határidőket (az elnök lemondásától számított harminc napon belül kell utódot választani), mert az országos tanács nem szavazott a jelöltállítás rendjéről. Hogy ezt pótolják, sietve újból összehívták a párt országosa tanácsát - ezt viszont a párt etikai bizottságánál megtámadták, mondván, nem lehet csak úgy, néhány nap alatt "összerántani" a testületet, a meghívókat nyolc nappal korábban ki kell küldeni. Noha Fodor Gábor leköszönő pártelnök akkor úgy fogalmazott, az etikai bizottságnak nem volt joga ebben a kérdésben dönteni (elfogadni a kifogást), végül mégis eltolták egy héttel a tisztújítást, az utolsó, még szabályos időpontra, július 12-re.

Ez tehát a második alkalom, hogy kétség merült fel a tisztújítás szabályosságával kapcsolatban.

Szent-Iványi István, az ot elnöke kérdésünkre azt mondta: meggyőződése, hogy a küldöttgyűlés szabályos lesz, mivel alapszabályuk gyakorlatilag szabad kezet ad országos tanácsának a küldöttgyűlés lebonyolításával kapcsolatban. Ha ennek ellenére is maradnak kétségek, azt tartaná helyes eljárásnak, ha a küldöttgyűlés kétharmados többséggel legitimálná a vitatott ot-határozatot.

A párt vezetőségét értesülésünk szerint meglepte az újabb kifogás, az első "jogi támadás" után ugyanis az ot ülésén a rivalizáló táborok által közösen egyeztetett, kompromisszumos határozatot fogadtak el, megállapodva, hogy egyik fél sem emel kifogást. Több forrásunk úgy véli, az újabb kifogással egyes politikusok az elnökválasztás eltolását akarják elérni - őszre. Csakhogy ez esetben hónapokig elnök nélkül maradna az amúgy is széthullóban lévő párt.

Az SZDSZ elnökségéért három fővárosi SZDSZ-es indul: Badacsonyi Szabolcs III., Retkes Attila II., illetve Weinek Leonárd XIV. kerületi politikus. Mindhárman megerősítették, hogy vállalják a jelöltséget. Közülük a fővárosi SZDSZ többsége, illetve a Demszky Gábor főpolgármester által is támogatott, "valódi ellenzékiséget" hirdető Retkes Attila kapta a legtöbb jelölést. Őt a válságkezelés további támogatását hirdető Badacsonyi követi, a harmadik az erősorrendben Weinek zuglói polgármester.

Retkes Attila mögé várhatóan "beállnak" Fodor támogatói, míg Badacsonyi forrásaink szerint Kóka János frakcióvezető és támogatói, illetőleg a Demszky-ellenesek voksaira is számíthat. Ebben az esetben lényegében kettőjük között dőlhet el a verseny, Weineknek ugyanis forrásaink nem sok esélyt adnak, habár az általa hangoztatott nemzeti liberális irányvonalnak is vannak hívei a párton belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.