Származása miatt vertek meg egy zsidó férfit

Három férfi hazáig követett, majd megvert egy zsidó férfit június 30-án a VII. kerületi Dohány utcában - tájékoztatott a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A 27 éves férfit éjjel fél 12 körül támadták meg, a verés következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség közösség tagja elleni erőszak miatt nyomoz a három ismeretlen elkövető ellen.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija lapunknak elmondta, hogy amikor a fiatalember bement házuk kapuján, támadói utána siettek. Egyikük elállta a visszautat, egy másik pedig megkérdezte tőle, hogy zsidó-e. A férfi igennel válaszolt, mire ütni és rugdosni kezdték. - Eközben szidalmazták, azt ordították, hogy "rohadt zsidók, menjetek vissza Auschwitz-ba" - állítja Köves Slomó. Hozzátette: a fiatalember mindössze annyit tudott mondani támadóiról, hogy kapucnit viseltek és mindannyian fiatalok, tizen- huszonévesek lehetnek.

Köves Slomó szerint az utóbbi néhány hónapban egyre több hasonló támadás ér zsidó származású embereket. Nemrég, amikor épp a zsinagógába tartottak, őt és a gyerekeit is szidalmazta egy csoport az utcán. A közösség egy másik tagját, Bányai Lászlót pedig egy hete a Deák téren fenyegette meg késsel egy kopasz férfi, miközben a zsidókat szidalmazta. - Néhányan úgy érzik, hogy megengedhetik maguknak a verbális és a fizikai erőszakot is - tette hozzá Köves Slomó. Tapasztalatai szerint két-három éve szinte egyáltalán nem fordult elő, hogy valaki ilyen atrocitásra panaszkodott volna a zsidó közösségből, mostanában viszont hetente tájékoztatják hasonló esetekről. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ezért levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz. Azt kérik, ne a támadások "elpolitizálásával" foglalkozzanak, hanem tegyenek meg mindent, hogy a közbiztonság minél hamarabb helyreálljon, és az erőszakos kisebbség ne érezze, hogy bármit megtehet. - Csak azt kérjük, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel lépjenek fel ellenük - mondja a rabbi. Hozzátette: másfél éve kérik például, hogy a frekventáltabb zsinagógákban legyen állandó rendőri védelem, de hiába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.