Privát diagnosztika közgépen

Az Egészségügyi Minisztérium és a Kaposvári Egyetem is vizsgálatot rendelt el az egyetem egészségügyi centrumában annak tisztázására, szabályosan járult-e hozzá az intézmény, hogy berendezésein készült rákdiagnosztikai leletekért pénzt kérjenek a betegektől.

A Magyar Nemzet tegnapi cikke nyomán azonnal felfüggesztették a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának áprilisban indított diagnosztikai vizsgálatait, amelyekért pénzt, sok tízezer forintot kértek a betegektől.

A cikk szerint az intézményben ugyan nincs hivatalos várólista, de a daganatos betegeknek többnyire két-három hónapot is várniuk kell a rákdiagnosztikai vizsgálatokra. Akkor kerülhetik el a várakozást, ha fizetnek a szolgáltatásért egy a gépeket hétvégenként bérbe vevő magáncég számára. A Magyar Nemzet információi szerint a betegek által kifizetett díj a kétszerese-háromszorosa is annak, amit az ilyen vizsgálatok után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az állami intézménynek fizetne. Ennek megfelelően - a lap számításai szerint - a kft. a vizsgálatok elvégzéséért körülbelül 200 százalékos haszonra tesz szert. A lap közölte azt is, hogy a bérlő magáncég egyik tulajdonosa és az egyetemi centrum elnöke üzleti kapcsolatban áll egymással.

A Kaposvári Egyetem vezetőit többszöri próbálkozásunkra sem sikerült elérni. Szerettük volna megtudni, hogy vajon a beleegyezésükkel és tudtukkal adták-e bérbe a centrum gépeit bizonyos időszakokban. Az intézmény a cikkel kapcsolatban közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amely szerint a rektor belső vizsgálatot rendel el az ügyben. Ennek eredményéről egy újabb közleményben adnak majd tájékoztatást.

Prof. dr. Bogner Péter, a centrum elnöke nem nyilatkozhatott, de álláspontját közzétette az a szakmai hírportál, amelynek ő és a gépeket bérlő cég egyik tagja társtulajdonosa. Ebben egyebek mellett kifejtette, hogy a kórházak új finanszírozási rendszere miatt kényszerül több intézmény is arra, hogy magándiagnosztikai szolgáltatásokkal jusson pluszbevételekhez, mégpedig úgy, hogy olyan időpontokban adják bérbe a meglévő gépeket, amikor egyébként nem végeznek rajtuk vizsgálatot. A szakember szerint az OEP-finanszírozta betegek ellátása semmilyen csorbát nem szenved ezzel a gyakorlattal. A térítéses vizsgálatokra ugyanakkor valós igény mutatkozik, ezt bizonyítja a Pécsi Diagnosztikai Központ sikere is. "Abban az egyben hibáztunk, hogy nem a szakmailag leginkább megfelelő partnerrel kellett volna szerződést kötni, hiszen csak azért támadhatnak bennünket, mert Bágyi Péternek és nekem is kisebbségi tulajdonrészem van a radiologia.hu Kft.-ben" - fogalmazott a professzor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.