Lendvai kitépi a haját az öregezőknek

A kongresszus Lendvai Ildikó pártelnök beszédével kezdődött, immár a párt új szlogenje, az "új összefogás" alatt. A politikus egyebek közt arról beszélt: az MSZP haladéktalanul létrehozza a párt ideiglenes, "teljhatalmú kormányát", a párt országos választási bizottságát, az ovb-t. (A beszédek vágott verzióját később közzétették a párt honlapján.)

"Addig, amíg novemberben nem áll mellettem a miniszterelnök-jelölt, és nem mutatom fel a választási programot, én vagyok az elnök, én irányítok" - jelentette ki Lendvai, hozzátéve, hogy a nemzedéki vitákat le kell zárni. Úgy fogalmazott: aki bármilyen generációs vitában még egyszer le meri "öregezni", annak "kitépi a haját". A pártelnök határozottan elutasította az előre hozott választásoknak még a gondolatát is. Úgy fogalmazott: "elég legyen az előre hozott választások emlegetéséből, mert 1,7 millió nyomós okunk van a válságkezelő program folytatására. Ennyi devizahiteles már nyertese a politikánknak. Aki az előre hozott választás mellett akar aláírást gyűjteni, szegfű nélkül tegye. Vagy inkább naranccsal."

A párttanácskozást megelőző belső viták kapcsán a pártelnök bejelentette: "azt akarjuk, hogy a kiegészített ovb képes legyen megszólítani több generációt, több társadalmi csoportot", ezért Ficsor Ádám titokügyi, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Botka László Csongrád megyei, Boldvai László Nógrád megyei és Burány Sándor budapesti pártelnökkel javasolta kiegészíteni a választási bizottságot. Lendvai egyúttal bejelentette azt is, hogy azok az ovb-tagok, akik fontos pártszervezési feladatot vállalnak, a parlamenti költségvetés elfogadása után "térjenek vissza a pártba", azaz hagyják el a kormányt. Ez elsősorban Szekeres Imre honvédelmi minisztert, Ujhelyi István MeH-államtitkárt, illetve a már említett Ficsor Ádámot és Molnár Csabát érintheti.

Az ovb-tagok beemelése nem ment az előzetes megállapodások szerint. Bár a korábbi megegyezés szerint már ezen a kongresszuson határozatba foglalták volna az új tagok névsorát, a reggeli ügyrendi bizottsági ülésen kiderült: alapszabály szerint csak a választmány dönthet a kérdésben. A problémára a szabolcsiak hívták fel a figyelmet, de torpedót indították az ügyben állítólag a XIII. kerületiek is. Az ovb kibővítését így csak elvben fogadták el, a döntés a választmányé.

Úgy tudjuk, megpróbálták már helyben elfogadni a párt parlamentjének számító testület következő ülésnapjának időpontját, de a küldöttek között nem volt elég választmányi delegált, így a tanácskozás pontos időpontjáról csak ezen a héten döntenek. Lapunk úgy tudja, két időpont lehetséges: vagy most hétvégén, vagy csak a nyári szünet után, augusztus 29-én ül össze a választmány. Egyes erőcsoportok a mielőbbi lezárást szorgalmazzák, míg mások épp a minél későbbi időpont mellett érvelnek. Az ovb kibővítésének elnapolása kapcsán ugyanis több forrásunk megjegyezte: "nem pusztán technikai jellegű dologról van szó, ez a ťcselŤ lehetőséget adhat arra is, hogy azt a névsort, amiben már sikerült megállapodnunk, egyesek felrúgják".

Az érintettek mindenesetre mindannyian világossá tették, hogy készek a szerepvállalásra. Botka László például a kongresszuson elmondott felszólalásában közölte: nem ambicionál semmilyen posztot, így a kormányfőjelöltséget sem, de a párt érdekében szükséges közös munkára készen áll.

Kongresszusi határozatba foglalták, hogy meg kell teremteni a teljesítményértékelés feltételeit a pártban, hogy "a helyi és az országos vezetésben való részvétel feltétele a konkrét teljesítmény legyen, kvóta alapján legfeljebb kétszer lehessen a vezető testületekbe bejutni". (Sz. T. L.)

Zárt kongresszust tartottak
Zárt kongresszust tartottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.