Bíróság dönt a rádióelnök millióiról

Bírósághoz fordul a Magyar Rádiót felügyelő közalapítvány elnöksége Such György elnök javadalmazási igénye miatt. A volt kuratóriumi elnök elismeri, hogy irreálisan sok pénzt kínál Suchnak a szerződése, de nem gondolták volna, hogy valaha is lesz olyan helyzet, amelyben valóban fizetni kell. Pedig most van.

- Such György elnök úrnak menedzserszerződése van, ám annak részletekről csak ő beszélhet - utasította el kérdésünket Rangos Katalin, a közrádiót felügyelő kuratórium elnöke. Megjegyzi: az ő csapata tavaly március óta van hivatalban, az ominózus megállapodást viszont még a Gellért Kis Gábor (MSZP) vezette tulajdonosi testület hagyta jóvá 2006-ban. - Mi a 2007-es mérleg elfogadása után szembesültünk először az ott leírt számokkal és a jövedelem-megállapítás rendszerével, ekkor kezdtünk el tárgyalni Such úrral - mondja Rangos Katalin.

Egyezségre azonban nem jutottak.

A médiatörvény szerint a tulajdonosi testület évente egyszer állapíthatja meg az elnök fizetését; prémiumot, jutalmat viszont nem engedélyez. Rangos szerint ezen alapulnak azok az érvelések, amelyek elvetik a teljesítményhez kötött mozgóbéres rendszert, más néven a menedzserszerződést.

Márpedig Suchnak ilyen van.

Más forrásból megtudtuk: a rádióelnök javadalmazása havi 1,7 millió forintról "indult" a szerződéskötéskor; ezt az infláció arányában tavaly megemelték, így most már 1,8 millió forint Such havi fizetése. Ha pedig az üzleti tervet 150 százalék felett teljesítik, az elnök havi illetménye 220 százalékkal "megugrik" a beszámoló elfogadásától számított következő tizenkét hónapra. A következő évben ez a megnövelt összeg lesz az "alap", ami tovább nőhet, az üzleti terv teljesülése arányában.

Such György ezt nem cáfolja, ám pontosít: ő azt is vállalta, hogy juttatása jóval az induló összeg alá menjen, ha az üzleti terv számait nem tudja "hozni" a menedzsment. Az üzleti eredmények alapján ez év nyaráig már havi bruttó 4 millió forint, idén júliustól pedig havi bruttó 9,4 millió forint járna neki - állítja a kuratórium elnökének írt levélben.

Rangos Katalintól megtudtuk: sem tavaly, sem idén nem fizették ki az igényelt többletbért Such Györgynek. Más forrásokból úgy tudjuk: Such idén júliustól esedékes követelése tizenkét hónapra vetítve közterhekkel együtt 240 millió forintra rúgna, a 2008-as plusz járandósága (a havi 4 millió forintból levezetve) 60 millióval terhelné a közmédium büdzséjét. A rádió teljes havi bérköltsége háromszázmillió forint körül mozog.

Rangos Katalin szerint a szerződéssel kapcsolatban problematikus az összeg nagysága. Hiba továbbá, hogy csak a gazdasági eredményekhez kötik a premizálást, nem feltétel például a rádió hallgatottságának növekedése. Számításba kellene venni továbbá a gazdasági válságot, valamint az ország általános állapotát, akárcsak azt: a közmédiumok vezetői általában mekkora fizetést kapnak Magyarországon. A kuratóriumi elnök hangsúlyozta: nem vitatja Such György menedzseri képességeit.

Többen "furcsállják" az utolsó két év üzleti tervének már-már "fantasztikus" túlteljesítését is - a 2007-es tervet kétszázkilencven, a 2008-as tervet 258 százalékra teljesítették. A kritikusok azt mondják: ez úgy történhetett, hogy beruházások elmaradásával - a rádió indult a digitális műsorszórási pályázaton, de nem nyert - megmaradt az erre szánt pénz. Az előző év 300 fős leépítésén is közel egymilliárdot spórolhatott a rádió. Ezeket könyveli el "nyereségként" az elnök.

Kifogásolják az elnök szerződését a Magyar Rádió üzemi tanácsában is. A különös módon csak név nélkül nyilatkozó tagok meglepődtek azon, ami az elnök szerződésében van. Szerintük elég lenne a nullszaldós gazdálkodás, a haszontermelés helyett pedig a tartalomszolgáltatásra kellene összpontosítani szerintük. Azt minden forrásunk elismeri: a rádió anyagi helyzete stabil, a fizetések versenyképesek a médiapiacon.

Such György készséggel válaszolt a felvetetésekre. Leszögezte: már az elnöki pályázatában szerepelt a díjazási konstrukció. A fizetése pedig nem csupán a rádió gazdasági eredményeihez, hanem - kisebb részben - a közszolgálati műsor-szolgáltatási szabályzatban foglaltak, azaz a közszolgálatiság teljesüléséhez is kötött. Nem csak a mérlegeredmény a szempont; integrált mutatószámot használnak, aminek része a finanszírozási cash flow és a reklám árbevétel is. A hallgatottság növekedésének kritériumok közé emelésére pedig "nem érkezett javaslat a felektől" a szerződéskötéskor.

Such György állítja: ő mindvégig a megegyezésre törekedett, szóban és írásban is többször javasolt szerződésmódosítást a tulajdonosi testület elnökségének, amire nem kapott értékelhető választ. A kérdéses időszak egészére nézve a szerződés szerint járó összeg mintegy 70 százalékáról lemondott volna, akárcsak e díjak inflációs indexálásáról. Az eredményhez kötött díjazás teljes elhagyását azonban nem hajlandó elfogadni - megvárja a bíróság ítéletét. A tervek kiugró túlteljesítését a költséghatékony működéssel és a 350 fő leépítésével magyarázza. Emellett - érvel Such - arról sem szabad megfeledkezni, hogy tavaly 25 százalékkal növelték az alapbéreket, a héten pedig 350 millió forint jutalmat osztottak szét a dolgozók között.

Arra a felvetésre, miszerint vitatható, hogy egy közmédium vezetőjének havi több milliós fizetése legyen, Such György úgy reagált: ő mindvégig nyitott volt a módosításra. Kérdéssel is válaszol: az rendben lévő, hogy más közmédia-vállalatok vezetői változatlan fizetésért dolgoztak, miközben vállalataik elveszítették a jegyzett tőkéjük egy részét vagy az egészét?

Gellért Kis Gábor, volt rádiókuratóriumi elnök írta alá három éve Such György szerződését. Szerinte a mostani visszafelé mutogatás figyelmen kívül hagyja a körülményeket, melyek között a szerződés köttetett. Akkoriban ugyanis - állítja Gellért Kis - a rádióban nem volt pénzbőség, és remény sem, hogy a helyzet megváltozzon. Nem gondolták volna, hogy sikerül megteremteni azt a pénzügyi helyzetet, amelyen Such mostani premizálása alapul. Fontosnak tartotta megjegyezni: a mostani elnök bruttó és nettó járandósága is alacsonyabb, mint elődjéé, Kondor Kataliné volt.

Hétfőn sajtótájékoztatót tart a Magyar Rádió aulájában a rádió üzemi tanácsa és a Munkástanácsok - áll az utóbbi szervezet közleményében. Így kívánnak tiltakozni "a közrádió elnökének erkölcstelen jövedelememelése ellen". A tiltakozók a rádió gazdálkodási eredményeit a művészeti együttesek szétverésére, műsorok megszüntetésére és "könyvelési technikára" vezetik.

Such Györgynek menedzseri fizetése van
Such Györgynek menedzseri fizetése van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.