Sólyom visszaküldte a víztörvényt

Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a vízgazdálkodási törvény módosítását tartalmazó törvényt.

A vízgazdálkodási törvény előírja, hogy a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet vissza kell táplálni a kivétel helyére, a felszín alatti vízrétegbe. Az Országgyűlés által most elfogadott törvény pedig lehetőséget adna a termálvíz-kitermelőknek, hogy a vízügyi hatóságtól egyedi felmentést kaphassanak a visszatáplálás alól - ismertette a tervezett változást az elnöki hivatal.

A köztársasági elnök álláspontja szerint a termálvizek visszatáplálása fontos a felszín alatti egységes vízbázis megóvása szempontjából. A termálvizek ugyanis kapcsolatban vannak az ivóvízkincscsel, amely szinte teljes egészében a felszín alatti vizeken alapul Magyarországon. Mivel ezek a vízkészletek "meglehetősen lassan pótlódnak természetes úton", a kitermelt termálvíznek minél nagyobb arányban vissza kell kerülnie a föld alá - közölte a hivatal.

A termálvíz-visszapótlással kapcsolatos álláspontok is rámutatnak: a környezetvédelmi témák többsége egy olyan törésvonal mentén szeli ketté a hazai politikai osztályt, amely nem a párthovatartozás, hanem a természeti értékekhez való viszony mentén csoportosítja a politikusokat. Erre utal, hogy az államfői vétót az MSZP-s Orosz Sándor (a környezetvédelmi bizottság alelnöke) és a szintén szocialista környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Szabó Imre is védelmébe vette, miközben az elfogadott törvénymódosítás kormányzati előterjesztésre született.

A kérdéskörben a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek körében konszenzus van Magyarországon. Eszerint a termálvíz energetikai hasznosítása csak akkor tekinthető környezetkímélő energiatermelési módnak, ha a visszasajtolás megtörténik. A felmentési lehetőség törvényerőre emelése lobbiérdekeket tükröz, hiszen gyakorlatilag 50 százalékkal csökkenti a kitermelés költségeit, ha a vízkiemelésre szolgáló kút mellett nem kell egy másik (sajtoló) kutat is építeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.