Gyurcsány már kínos a szegedi emlékkönyvben?

Kiretusálták Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök fotóit A szegedi nagyárvíz képeskönyve című, a polgármesteri hivatal gondozásában megjelent könyv javított és bővített kiadásából - írja a 168 Óra című hetilapban megjelent jegyzetében Mester Ákos főszerkesztő. A cikk címe: Ideje van az árulásnak. A szerző szerint az eljárás emlékeztet a klasszikus bolsevik módszerre, amikor "a kínossá vált elvtársakat" kiretusálták a történelmi fotókról.

Gyurcsány és Botka 2005-ben az M5-ös avatásán - még együtt
Gyurcsány és Botka 2005-ben az M5-ös avatásán - még együtt

Például a könyv 257. oldaláról eltűnt a 2006. évi árvíz idején készült fotó, amelyen mosolygós, sikeres, ifjú politikusként együtt volt látható Botka László szegedi polgármester Gyurcsány Ferenccel, helyébe az Európa Tanács díjáról készült fotó került. Mester szerint Botka - akit az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltjeként emlegettek - "nyilván nem tehet semmiről", de a könyv "átszerkesztői úgy gondolták, arculatváltás előtt jobb, ha Gyurcsány arcát átengedik a felejtés képes enciklopédiájának". "Valami azt súgja: hamarosan eljő az ideje az árulásnak" - vonja le a tanulságot Mester Ákos.

A könyv kiadását szervező Kerek Attila, a szegedi polgármesteri hivatal rendezvény- és protokoll-tanácsadója lapunknak elmondta: az újabb kiadást, amelyből Gyurcsány fotói hiányoznak, az idén Szegeden érettségiző 2500 középiskolásnak nyomtatták, útravalóul, ajándékba. A kötet számos más dologban is különbözik a 2009. március 12-ére megjelent első kiadástól, amelyet jelenleg is árusítanak a könyvesboltokban. A diákoknak szánt kötet papírfedeles, a boltokban árusított könyv kemény fedelű. Az ajándék kötetben színesek a fotók, az eredeti könyvben fekete-fehérek. Az érettségizőknek kiadott változatban nem csak a Gyurcsány Ferencet ábrázoló fotók helyett szerepelnek más képek. A változás oka, hogy az újabb kiadásban már láthatók azok a friss felvételek is, amelyek a nagy árvíz 130. évfordulója alkalmából rendezett ifjúsági felvonuláson készültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.