Gárda törölve

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helybenhagyva tegnap feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet, sőt, ennél tovább ment. A jogerős döntés felülbírálta az első fok álláspontját, amely a per tétjét az egyesületre szűkítette, és úgy rendelkezett, hogy a feloszlatás kihat a Magyar Gárda mozgalomra is, vagyis a Jobbik által életre hívott, egyenruhás, katonai alakzatokban mozgó, de fegyvertelen egységek tevékenységét is megtiltotta.

A legutóbbi EP-választásokon a harmadik legerősebb magyarországi pártnak bizonyuló Jobbik 2007. augusztus 25-én - Für Lajos egykori honvédelmi miniszter és Wittner Mária Fidesz-képviselő közreműködésével - ünnepélyes keretek között hívta életre a Magyar Gárdát. A háttérszervezetként működő, hasonló nevű egyesület feloszlatását már az év decemberében indítványozta az ügyészség, mondván, korántsem az alapszabályban meghatározott tevékenységet végzik.

Ezt követően bomlott ki a mozgalom valódi természete. Még 2007 decemberében demonstrációt szerveztek Tatárszentgyörgyön - ahol később máig ismeretlenek lelőttek egy cigány embert és ötéves fiát -, majd Olaszliszkán, Nyírkátán, Pátkán és még egy sor településen, minden esetben úgymond a cigánybűnözés ellen. Félelem- vagy ahogy ők mondják, biztonságteremtő felvonulásaik miatt jogvédő és politikai szervezetek sokasága tiltakozott. A gárda a szomszédos országok magyarsága védelmére hivatott szervezkedése miatt ezen államok vezetői sorra tiltakoztak.

A Jobbik vezetője, Vona Gábor a tegnapi ítélet után bejelentette, minden még lehetséges fórumon megtámadják az egyébként jogerős ítéletet, annak a mozgalomra vonatkozó részét pedig nem fogadják el.

A gárda honlapja szerint szombaton toborzókat tartanak, más helyek között Aszódon az Erika presszóban is.

Az út szélére szorulva - gárdisták várnak az ítélőtábla döntésére
Az út szélére szorulva - gárdisták várnak az ítélőtábla döntésére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.