Egyedülálló debreceni diagnosztika

A Debreceni Egyetem Nukleáris Medicina Központjában olyan képalkotó berendezést helyeztek üzembe, amely a szakemberek szerint világszerte új fejezetet nyit a nukleáris medicina történetében. A beruházás különös jelentősége, hogy magyar fejlesztés.

Egy magyar fejlesztésű, világviszonylatban egyedülálló diagnosztikai képalkotó berendezést, s egy ahhoz szükséges új vizsgálati épületet adtak át tegnap a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában. A budapesti székhelyű Mediso Kft. által kifejlesztett készülék újdonsága, hogy ötvözi az úgynevezett SPECT-, PET- és CT-vizsgálati módszereket, így költséghatékonyabb és gyorsabb diagnosztikát tesz lehetővé elsősorban a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében.

Az átadást megelőzően Gyulai Balázs, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa úgy fogalmazott: a készülék világszerte új fejezetet nyit a nukleáris medicinával végzett diagnosztikai vizsgálatok történetében, mivel először fordult elő, hogy az említett három vizsgálati funkció együtt alkalmazható. Amit eddig nem valósítottak meg a világ legnagyobb nukleárismedicina-gyártó cégei, az egy magyar középvállalkozásnak most sikerült - tette hozzá. Paragh György, az egészségtudományi centrum elnöke a hármas funkció érzékeltetésére jó példának mondta, hogy a CT segítségével látható az emberi szív ereinek anatómiája, a SPECT-készülék a szívizom vérellátását térképezi föl, a PET-tel pedig a szív életképessége is meghatározható, így teljes kép kapható a szerv anatómiai és funkcionális állapotáról.

Székely Tamás egészségügyi miniszter arra a kérdésünkre, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mennyivel támogatja az új berendezéssel végzett vizsgálatokat, azt válaszolta: egy PET-vizsgálat OEP-támogatása 230 ezer forint ezzel a géppel is, a SPECT-diagnosztikának pedig a vizsgált testtájtól és a fölhasznált nukleáris izotóptól függően változik a finanszírozása.

A Mediso Kft. ügyvezetőjétől, Bagaméry Istvántól megtudtuk: a berendezés a hozzá tartozó kétezer négyzetméteres épülettel mintegy kétmilliárd forintba került, a forrást hitelből és saját erőből teremtették elő. A készülék évente hatezer ember vizsgálatára alkalmas, de egyelőre évi mintegy 3500 beteggel számolnak. Kérdésünkre, hogy az új berendezésnek tervezik-e a sorozatgyártását, az ügyvezető azt válaszolta: tavaly üzembe helyeztek egy-egy PET-CT készüléket Regensburgban és Krakkóban, ahonnan már jelezték, hogy végrehajtanák a SPECT-funkció bővítését is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.