Tovább szűrik a tb potyautasait

Könnyen előfordulhat, hogy az orvos csak készpénz ellenében gyógyít. Az érvénytelenített taj számmal jelentkezőknek előbb rendezniük kell a számlát. A háziorvosi vizsgálat 5-10 ezer forint is lehet.

Tovább finomítja az OEP a potyautasok kiszűrését. A két éve kezdődött ellenőrzéssel az akkori egymillió rendezetlen jogviszonyúból mára csak 301 ezer maradt. 2007-ben mindössze húszezren voltak olyanok, akik egyéni szerződéssel maguk rendezték a biztosításukat, most már 300 ezren vannak.

Mostantól tovább finomítják a rendszert, a cél, hogy csak az kapjon a kötelező társadalombiztosítás terhére ellátást, akinek rendezett a jogviszonya. Az eddig használt piros és zöld jelzést újabb színek egészíti ki. A zöld jelzés azt mutatja, minden rendben van. A pirosnál a megszokott feltételek mellett jár az ellátás, de az orvos vagy a gyógyszerész figyelmezteti a pácienst arra, hogy rendezze a jogviszonyát, különben az APEH behajtja az elmaradt járulékot. A kék szín az átmenetileg érvénytelen taj számot jelenti, aminek oka lehet, hogy az érintettnek külföldön van biztosítási jogviszonya. E körben itthon be kell mutatni az uniós egészségkártyát vagy az ellátásra jogosító nyomtatványt. Ha ilyen nincs, csak sürgősségi ellátás vehető igénybe.

Az új rendszerben már nem lehet halottak vagy végleg külföldre települtek taj számára kezeléshez jutni, ezeket a tb-azonosítókat törli a rendszer, de ha valaki mégis próbálkozna, minden valószínűség szerint lebukik - a képernyőn ugyanis barna szín jelenik meg. Az ilyen beteg sürgősségi ellátást ugyan kaphat, de utólag kiszámlázzák az árát. Minden más esetben előbb rendeznie kell a számlát, csak azután nézi meg az orvos.

Borsi Éva háziorvos, a Kasszaorvosi Szervezet elnöke lapunknak elmondta, hogy egy általános háziorvosi vizit 5-10 ezer forint lehet. A kórházi költségek ennél borsosabbak, egy ultrahang 6000 forintba, a komputertomográfos vizsgálat 15 ezerbe kerül annak, akinek nincs biztosítása.

A Fővárosi Péterfi Sándor Utcai Kórház működteti az ország legnagyobb sürgősségi ellátóközpontját. Gazdasági igazgatója, Sásdi Antal közölte: a kisebb műtétek, például egy szemhéj-összevarrás ára 25 ezer, a bokatörés ellátása 60 ezer, a nagyműtét - mint a combnyaktörés helyreállítása - 110 ezer forintba kerül. Egy különlegesen nagy műtét, mint a bélrendszeri daganat eltávolítása, 210 ezer forint. A beavatkozás árában nincs benne az ápolás. Ez 8,5 ezertől 25 ezer forintig terjed, naponta. Az intenzív ápolás egyetlen napja 50 ezer forint.

Az új rendszerre a kórházi informatikai rendszerek nem tudnak azonnal átállni, ezért előfordulhat, hogy a szakrendeléseken emiatt kezdetben nőnek a sorok, többet kell várni az adminisztrációs pultnál, mint korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.