A vagyonadó megosztja az SZDSZ-t

Az Országgyűlés tegnap elfogadta a vagyonadóról szóló előterjesztést. Az SZDSZ ennek kapcsán, úgy tűnik, törésponthoz érkezett, a képviselőcsoport - Kóka János frakcióvezető támogatása ellenére - szétszavazott.

Az Országgyűlés 195 igen szavazattal, 165 nem (és a független Csáky András tartózkodása) ellenében fogadta el a vagyonadó bevezetéséről szóló kormány-előterjesztést. Az MSZP-frakcióból ketten szavaztak nemmel (Laboda Gábor és Mécs Imre), az SZDSZ-ből pedig 7-en voksoltak a javaslat ellen (Béki Gabriella, Bőhm András, Fodor Gábor, Gulyás József, Kovács Kálmán, Molnár Lajos és Velkey Gábor), ketten nem nyomtak gombot (Gusztos Péter és Horn Gábor). A Fidesz és a KDNP egységesen nemmel szavazott, Császár Antal és Gyenesei István kivételével a függetlenek is elutasították a kormány indítványát.

Munkában a parlament - középen Oszkó Péter pénzügyminiszter
Munkában a parlament - középen Oszkó Péter pénzügyminiszter

Az a tény, hogy a hétfő délelőtti, a vagyonadó elfogadását támogató kötelező frakciódöntést csak tíz SZDSZ-képviselő tartotta magára nézve kötelezőnek (köztük Kóka János, s a "nagy öregek": Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván), megerősíteni látszik a pártszakadás veszélyének növekedését jelző értesüléseket.

A kiszavazók elvileg pénzbüntetéssel megúszhatják (a vagyonadó ellenzői - Horn kivételével - felmentést kértek, de nem kaptak). Várhatóan lesz folytatása a történetnek, különösen, hogy többen nem az első alkalommal mennek szembe a frakcióval (Béki, Gulyás és Velkey például már a Bajnai-kormány megalakulását sem szavazta meg.) Gulyás azzal indokolta elutasító szavazatát, hogy a vagyonadó nem alkotmányos, sérti a jogbiztonság és a közteherviselés alkotmányos alapelvét, ráadásul az SZDSZ sem áll mögötte pártként - csak Kóka "erőltette át" a frakción.

Kóka napirend előtti felszólalásában igyekezett egyberázni a frakciót, s be is szólt a "renitenseknek", amikor azt mondta: az ezermilliárdos kiadáscsökkentéssel a kormány megóvta az országot az államcsődtől, az adórendszer átalakításával pedig a gazdaság növekedését támogatja, "ezért a nehéz helyzetben dolgozó kormány mögül kihátrálni ésszerűtlen és gyáva lépés lenne".

A vagyonadót Fodor Gábor leköszönt pártelnök és Demszky Gábor főpolgármester is ellenezte. Utóbbi a pártban terjedő feltételezések szerint az SZDSZ elnökválasztásán át akarja venni a hatalmat, a Hírszerző szerint meg akarja buktatni a Bajnai-kormányt. Demszky tegnap az MTI-nek tagadta, hogy a vagyonadóval kapcsolatos frakciódöntést befolyásolni kívánná, a Hírszerző cikkét pedig spekulációnak nevezte. "Mindaddig, míg stabilizációs programot hajt végre, támogatni fogom a Bajnai-kormányt", mondta. Az ingatlanadót a jelenlegi formájában nem tartja elfogadhatónak

A főváros számára nagyon kedvező lépésnek tartja a kormány döntését, hogy a legalacsonyabb kulcsba sorolják a távfűtés áfáját. (Bajnai környezetében Demszky hatalmi törekvéseivel kapcsolatos információkra reagálva meglebegtették, hogy esetleg visszalépnek a távhőszabályozással kapcsolatban adott fővárosi kedvezményektől).

Demszky cáfolatát árnyalja, hogy a fővárosi SZDSZ a szavazást megelőzően feltűnően aktív volt a vagyonadó ügyében. Pénteken kezdeményezték, hogy a frakció szavazza le a vagyonadót, majd szombaton is ilyen tartalmú állásfoglalást akartak megszavaztatni a párt országos tanácsának ülésén. Aznap Boruzs András fővárosi SZDSZ-elnök kezdeményezte Kóka lemondatását, vasárnap pedig nyílt levélben szólította fel a frakciót, hogy utasítsa el a vagyonadót.

Laboda és Mécs nemet nyomott

Felmentést kért az adócsomag megszavazása alól Szanyi Tibor. Ezt nem kapta meg, végül igennel voksolt. Az MSZP fenntartható fejlődés munkacsoportjának vezetője korábban azzal érvelt, hogy a párt kapkodva ment neki az ingatlanadónak, amely egy baloldali ember számára ebben a formában vállalhatatlan. Tegnap azt mondta: több oka volt arra, hogy megszavazza, mint az ellenkezőjére. Javaslatainak egy részét befogadták. "A végszavazáskor már nem lehet a kialakult kompromisszummal szembemenni" - mondta.

Tartotta viszont korábbi álláspontját Laboda Gábor MSZP-s képviselő, Üröm polgármestere. Azt mondta: Ürömön most is van ingatlanadó, de az a tulajdonosok tíz százalékát sem érinti, az új vagyonadót azonban már a háztulajdonosok felének fizetnie kellene. Mécs Imre is nemet mondott, ezt írásban közölte is a frakcióvezetéssel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.