Brüsszeli frakciójával is kevés a szerencséje az MDF-nek

Az "iszlám elleni globális kemoterápiát" követelő belga Dedecker Lista politikusával, valamint a Waffen-SS egyenruháit hordó neonácikat hazafias egyletnek nevező lett függetlenségi párt képviselőjével fog egy frakcióban dolgozni Bokros Lajos az Európai Parlamentben, derült ki az új képviselőcsoport első névlistájából. Az 56 fős csoport döntő többségét a néppárti frakciót az MDF-fel együtt elhagyó brit és cseh konzervatívok és a Kaczinsky-ikrek lengyel nacionalistái alkotják. A három nemzet adja az Európai Konzervatívok és Reformerek elnevezésű csoport mandátumainak 90 százalékát.

Az EP-ben a nemzetek együttműködésének érdekében a frakcióalapítás feltétele, hogy legalább 7 különböző országból érkező párt fogjon össze. A brit-cseh-lengyel koalíciónak szövetségeseket kellett keresnie, és a feladatot a létező legegyszerűbben oldották meg: magányos képviselőket csábítottak magukhoz. A holland Keresztény Unió, a lett Hazáért és Szabadságért Párt, a litvániai lengyel kisebbségi szövetség és a belga Dedecker Lista éppen úgy egy mandátumot szerzett a június 7-i választásokon, mint az MDF. A frakciót egy finn képviselő teszi teljessé. Hannu Takkula a liberálisok EP-csoportjában helyet foglaló Centrista Párt listáján szerzett mandátumot, de ez nem akadályozza meg, hogy pártkönyvét megtartva a britek ajánlata mellett döntsön.

A hat "egykének" nyilván nem előnytelen az új frakcióban való részvétel, hiszen egyikük kiszállása is komolyan veszélyeztetné a brit konzervatívok vállalkozásának jövőjét. A bizottsági helyekhez való hozzájutás így nem lehet különösebb probléma, míg egy nagy frakcióban komolyabb a konkurencia. Bokros Lajos esetében további nehézséget is jelenthetett volna, hogy a Fidesz 14 képviselőjével a hatodik legnagyobb nemzeti csapatot adja frakciójában, így meggyőzően lobbizhatott volna az MDF-es kolléga pozíciószerzése ellen.

Nagy-Britanniában felháborodás fogadta a konzervatívok új frakció létrehozását kezdeményező döntését. Timothy Garton Ash történész megállapítása szerint a torik új mottója: "inkább fasisztákkal mint föderalistákkal". Londonból sokan tekintenek idegenkedve az új brüsszeli szövetségesekre, és ebben Bokrost is egy kalap alá veszik a többiekkel. A Financial Times meglátása szerint a kétes partnerek mellett a másik taktikai ballépés az, hogy az új frakció volt néppárti tagjai önként kockáztatják jelentőségüket a fontos európai és globális kérdések megvitatásánál. Brüsszelben továbbra is a legnagyobb frakciók, a néppártiak és a szocialisták alkujából születnek majd meg leginkább a döntések, és ebbe a "Konzervatívoknak és Reformereknek" nem nagyon lesz beleszólása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.