Küszöbön a kiegyezés az MSZP-ben

Közel az MSZP "öregjei" és "fiataljai" közötti kiegyezés. Ennek lényege: új tagokkal bővülhet a választási bizottság, viszont - ha elfogadja a javaslatot a kongresszus - e testület tagjai nem indulhatnak a felső vezetői tisztségekért az őszi tisztújításon.

Ez a megoldás bontakozott ki tegnap, amikor újból tárgyalóasztalhoz ültek az MSZP "öregjei" és "fiataljai", hogy folytassák a hétfő esti - a Parlament szomszédságában lévő Next Klubban megtartott - egyeztetést. Ismét ott volt Lendvai Ildikó pártelnök, Kiss Péter alelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Puch László pártigazgató, Boldvai László Nógrád és Szabó Imre Pest megyei pártelnök. A "fiatalok" oldalán Mesterházy Attila frakcióvezető, Ujhelyi István alelnök, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Ficsor Ádám titokminiszter és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes ült a tárgyalóasztalnál; Veres János és Botka László ezúttal kimentette magát. A Népszabadság információi szerint az egyeztetés a korábbi kompromisszumos javaslat mentén zajlott: e szerint a jövő heti kongresszuson "fiatalokkal" egészítik ki a következő választásokig a párt operatív irányítását végző választási bizottságot, az elnökség viszont a helyén marad. Ez utóbbi körben tisztújításra csak a parlamenti költségvetés - tervek szerint novemberi - elfogadása után kerül sor. Ugyanez a tanácskozás dönt majd a miniszterelnök-jelölt személyéről és az országos listáról is.

 

Lapunk úgy tudja: a tegnapi szocialista tanácskozáson a Ficsor-Molnár kettős vetette fel, hogy - elkerülvén az elvtelen kiegyezés látszatát is - azok, akik részt vállalnak a választási bizottságban, az őszi tisztújításon már ne induljanak elnökhelyettesi, alelnöki posztért, csak elnökségi tagságért. E korlátozás nem érinti a pártelnököt. Úgy tudjuk, a kezdeményezést Lendvai és Kiss támogatja, csatlakozott hozzá a Hagyó-Ujhelyi kettős is. Információink szerint a felvetés ellen foglalt állást Szekeres Imre, valamint Puch László és Szabó Imre is, mondván, egy demokratikus pártban ilyen szabályt nem lehet hozni; "épp ez lenne az elvtelen kiegyezés, a mutyi". A honvédelmi miniszter közölte: még nem döntötte el, hogy indul-e a tisztségek valamelyikéért.

A párt elnöksége és megyei elnökei ezt követően délután ültek össze a Jókai utcai székházban. A tanácskozás lapzártánk után ért véget. Tárgyaltak a kongresszus politikai tartalmáról és szakpolitikai kérdésekről: a köz- és szociális biztonságot érintő tervekről. A személyi forgatókönyvekről késő este, lapzártánk idején kezdték a vitát. Az látszik biztosnak, hogy a különböző javaslatokat (miként és hogyan legyen tisztújítás) előbb a küldöttcsoportok is megvitatják, majd a kongresszus dönt. Forrásaink biztosra veszik, hogy az előbb vázolt bizottságbővítés és költségvetés utáni sorcsere lesz a megoldás. Ez annyit jelenthet, hogy az országos választási bizottságban (a jelenlegi elnök, helyettesei és az alelnökök mellett) helyet kaphat még néhány új delegált: leginkább Hagyó Miklós, Burány Sándor budapesti elnök, Bárándy Gergely elnökségi tag, de tudható, hogy szerepet kíván vállalni Ficsor Ádám és Molnár Csaba is a testületben. Ezzel egyúttal vállalják, hogy ősszel nem indulnak egyik felső vezetői székéért sem, "csak" elnökségi tagságért. Várható, hogy a tisztújításon csökken majd a vezetők száma is: legvalószínűbb, hogy elnökből, elnökhelyettesből és alelnökből is csak egyet-egyet választanak majd. Lendvai Ildikó várhatóan nem indul újra elnöknek (női kvótán viszont biztosított a helye az elnökségben), erre a posztra Mesterházy Attila esélyes, míg elnökhelyettesi és alelnöki székbe egy-egy, eddig az első frontvonalban ritkábban látott megyei vezető, például Gúr Nándor ülhet.

A megoldáskeresésből mind többen veszik ki részüket párton belül. Lapunk értesülései szerint a napokban hatoldalas javaslatot tett az MSZP vezetőinek, ezen belül is elsősorban a párt Szociáldemokrata Platformjának asztalára Baráth Etele. (A képviselő nemrég felfüggesztette párttagságát, mert ideológiai és személyzetpolitikai nézeteltérési támadtak.) Baráth a dokumentumban többek között az ökológiai gondolkodást (értsd: erősebb zöld attitűd) és a regionalitás erősítését szorgalmazza. Utóbbi kapcsán megjegyzi, hogy mielőbb el kell fogadtatni az önkormányzati reformot. Baráth az MSZP szerkezetéről szólva úgy fogalmaz, "nagy hiba, lehet, hogy végzetes hiba volt", hogy megindult ugyan a párt szociáldemokrata irányba mutató átalakulása, de a folyamat befejezetlen maradt. Baráth hangsúlyozza, hogy vétek "egy évvel a baloldali progresszív erők hosszú távú jövőjét meghatározó parlamenti választások előtt minden esélyt leromboló ťforradalmiŤ átalakítást kezdeményezni", majd hozzáteszi: de ugyanekkora vétek volna csak egyes elemek (személyek) cseréje az irányításban az új célok és a szerkezet megváltoztatása nélkül. Baráth Etele a párt hatékonysága érdekében markánsan szétválasztaná az ideológiai értékképző (platformok, tagozatok) és működési, funkcionális (helyi szervezetek) felelősséget. A pártot irányító testület szerinte a platformok által delegált és a régiók rotációs alapon kijelölt területi vezetőiből állna, kivéve az elnököt és helyetteseit, akik közvetlen választással nyerhetnék el a megbízatást.

Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezetőjét a kibővített elnökségi ülés előtt faggatták
Mesterházy Attilát, az MSZP frakcióvezetőjét a kibővített elnökségi ülés előtt faggatták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.