Három induló az SZDSZ-elnökségért?

Három budapesti közül választhat az SZDSZ? Badacsonyi Szabolcs és Retkes Attila mellett Weinek Leonárd is ringbe szállhat.

Az SZDSZ országos tanácsa ma dönt az elnökválasztás menetrendjéről, illetve annak elhalasztásáról július 4-ről 12-re. Erre azért van szükség, nehogy a határidők lekésése miatt megkérdőjelezhessék a küldöttgyűlés legitimitását.

Az elnökválasztáson hárman indulhatnak: Badacsonyi Szabolcs, Retkes Attila és Weinek Leonárd. A többi jelölt közül ugyanis Gulyás József és Léderer András bejelentette, hogy nem indul, és Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes is csak olyan feltételekkel vállalná (megerősített elnöki jogkör, a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztség egyesítése), amelyek teljesülése nem valószínű. Gusztos környezetében tíz százalékot adnak arra, hogy elindul az elnökségért.

Tegnap Retkes Attila II. kerületi SZDSZ-es képviselőt ajánlotta elnöknek a párt budapesti választmánya. Negyvenen szavaztak rá, tizenegyen Badacsonyi Szabolcsra. Retkes lapunknak azt nyilatkozta: vállalja a jelöltséget, indul a Fodor Gábor lemondásával megüresedett pártelnöki székért. Korábban Badacsonyi is azt mondta, "nem fog elszaladni a feladat elől".

Retkes Attila elmondta: széles körű támogatást érez maga mögött (három megye, számos vidéki csoport, kilenc kerület jelölte már), ami esélyt adhat rá, hogy közép-, illetve hosszú távon a szabadelvű gondolat ismét megtalálja a választóit, illetve, hogy "mi is ismét büszkék lehessünk rá, hogy szabadelvűen gondolkodunk".

A tény, hogy a budapesti választmány nem Badacsonyit (a párt fővárosi választmánya, illetve országos tanácsa elnökségének tagját, III. kerületi képviselőt), hanem Retkest jelölte, alátámasztani látszik azt a lapunkban is ismertetett feltételezést, amely szerint Demszky Gábor főpolgármester állhat Retkes jelölése mögött. Több forrásunk Mesterházy Ernő üzletembert, Demszky tanácsadóját is emlegeti mint "játékosét". (Mesterházy befolyását jelzi, hogy információnk szerint személyesen tárgyalt miniszterelnök-jelöltekkel Gyurcsány Ferenc lemondása után.) Ezt a feltételezést Retkes Attila cáfolta, emlékeztetve arra, hogy Baranyától, Hevestől és Zalától is kapott jelölést még a budapestiek előtt.

Egy Demszkyéknek tulajdonított, lapunk birtokába jutott ügyvivőjelölti lista szerint viszont Retkes Attilának a következő politikusokkal kellene együtt dolgoznia megválasztása esetén: Demszky Gábor, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, John Emese, Szabadai Viktor kerületi képviselők, Boruzs András budapesti elnök. Azért nemcsak fővárosiakat delegálnának, hanem Fodor Gábort, Gusztos Pétert, illetve négy megyei elnököt is.

Ugyanez a négy megyei elnök egyébként egy másik ügyvivőjelölt-listán is szerepel, mégpedig Szentkuti Károly Győr megyei elnökén (ő is mindkét listán szerepel). A mai megyei elnöki találkozó előtt Szentkuti levélben buzdította összefogásra a középvezetőket az elnökválasztás befolyásolására, mondván: most jött el a másodvonalbeli SZDSZ-esek ideje. Javasolta, csak olyan elnökjelöltet támogassanak, aki eddig nem volt sem pártelnök, sem ügyvivő. E kritériumnak csak Badacsonyi és Retkes felel meg az eddigi jelöltek közül. Ügyvivőnek pedig hét megyei elnököt jelölne Szentkuti, köztük Gulyás Józsefet (Pest megye) is. Ezt a listát azonban az érintettekkel szintén nem egyeztették, Gulyás legalábbis azt nyilatkozta lapunknak, vele nem egyeztettek, egyébként pedig jelenleg azt tartja valószínűbbnek, hogy nem vállalja az ügyvivőséget sem.

Weinek Leonárd: Eljött a tiszta beszéd pillanata


Badacsonyi és Retkes mellett Weinek Leonárd is indulhat. Ő azt nyilatkozta lapunknak, hogy az EP-választási kudarccal "eljött az igazság és a tiszta beszéd pillanata"; a régi pártestablishment felelőssége, hogy elengedi-e végre az általuk földre kényszerített párt maradványait, hogy a többiek ezt felhasználhassák. A zuglói polgármester úgy látja, ma a választók kevés dolgot köszönhetnek az SZDSZ-nek, annál több érthetetlen, ócska hatalomtechnikai döntés kötődik hozzá. Szerinte
a pártnak ebben a formában vége van, és teljesen újszerű, nemzeti liberális pártot kell létrehozni, "akár az SZDSZ teljesen lecsupaszított vázán, akár teljesen új politikai formációként".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.