Merj kevesebbet!

Már a fiatalok között is háttérbe szorultak az utcai szerek a legális drogokkal szemben, ez pedig újfajta prevenciót igényel - állítják a Kék Pont Alapítvány munkatársai. Új kampányuk a mértékletességre koncentrál.

"Volt anno egy szolgáltatásunk, a Kék Pont Partyservice. Elektronikus zenei partikra jártunk, az ártalomcsökkentés nevében vizet, kalciumot, szőlőcukrot és droginformációt adtunk mindenkinek. Hittük, a partizás lehet biztonságosabb, és a droghasználat kockázata csökkenthető a belátással. Hitünket erősítette a tapasztalat, láttuk, hogyan alakíthatók át a fogyasztási szokások. (...) Aztán az évek során minden megváltozott. A partikat kilóra megvették a menő alkoholforgalmazók. A reklámfilmekből ismert szlogenek jelezték az új irányt, amibe az ingyenvíz és a szőlőcukor már nem fért bele. A piához nem volt stratégiánk." Így kezdődik a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány új projektjének, a Mértékletesség Évének internetes oldala.

Az alapítvány munkatársai évek óta hangoztatják: nincs drogmentes társadalom, de a szerek ártalmai csökkenthetők. Úgy tapasztalták, az utcai szerek háttérbe szorultak a legális drogokkal szemben. - Mi viszont továbbra is úgy gondoljuk, hogy védelmet kell nyújtani az embereknek, nemcsak a dílerekkel, hanem az alkohol-vagy energiaital-forgalmazókkal szemben is - mondja Dávid Ferenc ötletgazda. Ezért indították el az új projektet, amelyben "felelősségteljes, felnőtt emberek" figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy önkontrollal, tudatosan nyúljanak a szerekhez.

A kampány az örömelvre épít. - Ezek a szerek örömöt okoznak. Épp azért kell mértékkel használni, hogy minél tovább okozhassanak örömöt, a mennyiség növelése nélkül - magyarázza Dávid Ferenc. Szerinte a mértékletesség nem önmegtartóztatás vagy absztinencia, hanem tudatosság.

Már több mint százhetvenen vállalkoztak arra, hogy név nélkül vezessék az alapítvány internetes oldalán, milyen szerek és tevékenységek okoznak örömöt nekik. Íme, néhány adat a mértékletesség.hu tablójáról: altatók 55 darab, amfetamin szippantva 4,4 gramm, bor 28,2 liter, dohány 1876 szál, energiaital 29,5 liter, fájdalomcsillapítók 54 darab, kávé 685 csésze, élénkítő teák 51,6 dekagramm, kóla 53,7 liter, sodort cannabis 2,5 dekagramm, pálinka 5,48 liter, sör 117,2 liter, szorongásoldók 111 darab, számítógépes játék 106 óra 32 perc - ez egy hónap termése. A tablóból kiderül, hogy viszonylag sok gyógyszert és tömény szeszes italt fogyasztanak a felhasználók, de például szintetikus drogból körükben nem fogy sok. - Itt szembesülhetnek azzal, hogy mekkora szerepet játszanak az életükben a szerek, a függőségek. Ez az első lépés az ésszerű fogyasztás felé - mondja Dávid Ferenc.

A Kék Pont "örömelvű drogprevenciójával" minden jelentősebb fesztiválon és szórakozóhelyen ott lesz. - Azt szeretnénk, hogy a legális-illegális vita helyett új típusú, az ártalomcsökkentésre koncentráló drogpolitika alapjai jöjjenek létre - tette hozzá Dávid.

Június 26-át - az ENSZ döntése alapján - 1987 óta kábítószer-ellenes világnapként tartjuk számon. 1987-ben ugyanis ezen a napon, az ENSZ kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni konferenciáján deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására és a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.