Közösség elleni izgatás

Az egyik szélsőséges nézeteiről ismert blogger internetes naplójában a cigány közösség tagjainak "kegyetlen és céltalan megalázására", a teljes cigány közösség közéletből való kiűzésére és szétverésére hívott fel. Ezért csütörtökön négy jogvédő civil szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti, Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért feljelentést tett a BRFK-n és egyidejűleg a Fővárosi Főügyészségen közösség elleni izgatás miatt.

Mint az a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben olvasható, "A szólásszabadság nem ad korlátlan felhatalmazást arra, hogy valaki e jogával tudatosan viszszaélve egy neki nem tetsző társadalmi csoport tagjai ellen nyíltan erőszakra hívjon fel".

Az elmúlt egy év során több a rendőrség megítélése szerint is rasszista motivációjú halálos kimenetelű bűncselekményt követtek el ismeretlen személyek a roma közösséghez tartozó magyar állampolgárok ellen. Tűrhetetlen és különösen veszélyes a nyílt gyűlöletkeltés akkor, amikor a magyar társadalomban egyre elterjedtebbé válik a kisebbségekkel szembeni intolerancia - olvasható a közleményben.

A feljelentők azt kérik a rendőrségtől és az ügyészségtől, hogy indítsa meg a büntetőeljárást az uszító, gyalázkodó kijelentések miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.