Somogyi és Gíró-Szász neve is az MDF-es CD-ügyben

Nyilvános kihallgatást követel az ügyészségtől Dávid Ibolya és Herényi Károly CD-ügyben - az MDF-es politikusok szerint meggyanúsításuk koncepciós eljárás, amely az áldozatokból akar gyanúsítottakat faragni.

"Úgy érzem magam, mint az az ember, akinek ellopták a kabátját, majd miután felismerte és megnevezte a tolvajt, az ügyészség ellene folytat eljárást - mert megsértette a tolvaj személyiségi jogait" - írta le Dávid Ibolya a Herényi Károllyal közösen jegyzett tegnapi közleményében a helyzetet, ahogy ő látja a CD-ügygyel kapcsolatosan. A Legfőbb Ügyészség kérte a két politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Dávid Ibolya tavaly szeptember 12-én felmutatott sajtótájékoztatón egy CD-t, mely egy az UD Zrt. vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti, titkosan lehallgatott telefonbeszélgetés hanganyagát tartalmazta. Dávid Ibolya úgy vélte, a birtokába került hangfelvétel szerint politikai riválisa, az MDF elnöki posztjára pályázó Almássy Kornél érintett egy adatgyűjtésben, állítólag az UD Zrt.-nek "rá kellett volna dolgoznia" Dávid Ibolyára és az MDF-re, hogy terhelő adatokat gyűjtsenek róla - hangzott el.

Úgy tudjuk, Dávid Ibolya és Herényi Károly az ügyészség szerint megalapozottan gyanúsítható kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével - az UD Zrt. körül kialakult megfigyelési botrány kapcsán. Mentelmi joguk felfüggesztésére azért van szükség, mert gyanúsítottként akarja meghallgatni őket az ügyészség.

A Fidesz a hír nyilvánosságra kerülése kapcsán követelte, hogy az Országgyűlés ne halassza szeptemberre a Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazást, hanem hétfőn, a nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésnapon döntsön. Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság szocialista elnöke még mérlegeli, hogy hétfőig összehívja-e a mentelmi bizottságot.

Információink szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly nem ragaszkodik mentelmi jogához, de követelik, hogy az ügyészségi meghallgatásuk legyen nyilvános. Választ várnak arra: kik rendelték meg annak idején a titkos adatgyűjtést Dávid ibolya ellen. Igaz-e, hogy egy jól körülhatárolható gazdasági érdekcsoport puccsot szervezett az MDF elnökének a megbuktatására, a párt átvételére? Igaz-e, hogy kétmilliárdot szántak erre? Kik az érdekcsoport tagjai?

A szeptemberi "zsarolás" forró napjainak részletei

A legfőbb ügyésznek a parlament elnökéhez írt, az MTI által ismertetett levele szerint a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kérelem alapja az a tavaly augusztus 1-jén rögzített telefonbeszélgetés, amelyet Tóth János, az UD Zrt. ügyvezetője és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója folytatott. Tóth azt mondta: egyesek azt szeretnék, ha "Dávid Ibolyára keresnének terhelőket", mert "meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet" és ebben az akkori alelnök Almássy Kornél "van benne". A levél szerint a hangfelvétel szeptember 10-én CD-re másolva Dávidhoz került, aki a lakásán lejátszotta politikai tanácsadója, Somogyi Zoltán és Herényi Károly előtt.

Herényi és Dávid Ibolya ekkor megállapodott, hogy a pártelnök felkeresi Csányit, Herényi pedig Almássy tanácsadójának a tudomására hozza, hogy a rendelkezésükre áll a hanganyag. Herényi Károly szeptember 12-én találkozott Tombor Andrással, és átadta neki a beszélgetés leiratát, majd egy másik iratot arról, hogy Almássy délig hozhat döntést arról, hogy lemond parlamenti mandátumáról, MDF-tagságáról, vagy a párt közzéteszi a hanganyagot. Tombor nemet mondott. Dávid ezen a napon felkereste Csányi Sándort, aki elismerte, hogy volt ilyen beszélgetés.

Csányi kihangosítón keresztül felhívta Tóth Jánost, és azt kérdezte tőle, gyűjtöttek-e adatot Dávid Ibolyára. Tóth nemmel válaszolt, de elmondta: Horváth József, a cég vezetője találkozott Almássy Kornéllal, aki kizárólag azt kérte, hogy a lakását és a telefonkészülékét technikai eszközökkel vizsgálják át. Dávid Ibolya ekkor azt mondta: nyilvánosságra hozza a felvételt, ha Almássy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, nem mond le az alelnöki posztról és nem lép ki az MDF-ből. Az ügyészek szerint a pártelnök arra kérte Csányit, hogy "ezt ő intézze el".

Csányi ekkor azt mondta Dávid Ibolyának, hogy őt nem lehet zsarolni, Almássy nem tett semmit, ez a módszer nem elfogadható, de az üzenetet átadta Almássynak. Almássy Kornél nemet mondott, erre a pártelnök közölte, hogy akkor nyilvánosságra hozza a felvételt. Ez ellen Csányi tiltakozott, közölve, hogy ehhez nem járul hozzá.

A legfőbb ügyész levele kitér arra is, hogy az MDF elnöke még a sajtótájékoztató előtt az Országházban az MDF rendkívüli elnökségi és frakcióülésén lejátszotta a hangfelvételt, amely alapján a nevek azonosíthatók voltak. Ezután Dávid Ibolya a sajtónak is átadta a telefonbeszélgetés leírt változatát, amelyben az érintettek nevét monogrammal jelölték. A levél felidézi, hogy a sajtótájékoztató másnapján Dávid Ibolya, Somogyi Zoltán, illetve Almássy Kornél képviseletében Giró-Szász András találkoztak. Dávid Ibolya azt kérte Giró-Szásztól, hogy Almássy az MDF választmányi ülésén őt támogassa, lépjen vissza az elnökjelöltségtől, és az MDF Almássy Kornélt támogató képviselői mondjanak le.

Almássy az ügyészi levél szerint a fenyegetés miatt arra kényszerült, hogy lemondjon az MDF-ben betöltött tisztségeiről, párttagságáról. Az ügyészek szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly cselekménye Almássy politikai előmenetelét, karrierjét, társadalmi megítélését hátrányosan érintette, politikai, közéleti elfogadottsága megrendült, ezzel neki jelentős érdeksérelmet okoztak. A két képviselő a dokumentum szerint Tóth Jánosnak és Csányi Sándornak is jelentős érdeksérelmet okozott.

Dávid Ibolya és a CD
Dávid Ibolya és a cd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.