Az alkohol most keményebb ellenfél a kábítószernél

2007 óta nem nő a kábítószer-fogyasztás Magyarországon. Bár továbbra is a marihuána a legnépszerűbb kábítószer, az elmúlt években kevesebben próbálták ki, mint korábban.

Javul a droghelyzet Magyarországon, derül ki a Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről 2008 című tanulmánykötetből. Amíg 2001 és 2003 közt folyamatosan nőtt azok aránya, akik kipróbáltak valamilyen tiltott szert, 2003 és 2007 között a folyamat megállt. A 18-34 évesek körében 2001-ben 15 százalék volt azok aránya, akik kipróbáltak valamilyen kábítószert, 2003-ra ez az arány elérte a 20 százalékot. 2007-től nem nőtt tovább. Ebben az évben elkezdett csökkenni azoknak a száma is, akik egy éven belül fogyasztottak valamilyen illegális drogot. Kutatók szerint továbbra is a marihuána a legnépszerűbb, de az elmúlt években kevesebben próbálták ki, mint korábban. Elsősorban ez áll a kedvezőbb helyzet mögött.

- Mindennek többféle magyarázata lehet - mondja Portörő Péter, a szociális tárca kábítószerügyi főosztályának vezetője. Szerinte egész Európában van egyfajta stabilizálódás, a hazai folyamatok illeszkednek a trendekhez. Portörő szerint a marihuána veszít a népszerűségéből, az amfetamin- az ecstasyfogyasztás pedig nálunk évek óta nem változik. Csak a kokain népszerűsége nő Európában és Magyarországon is. Ez azonban - már csak a magas ára miatt is - nem a legfiatalabbak, hanem a húszas, harmincas korosztály szere. - Szó sincs azonban a kokain tömeges elterjedéséről. Hozzáteszi: örvendetes fejlemény, hogy a fiatalok megtanultak különbséget tenni a drogok között. Tisztában vannak a kokain- és heroinfogyasztás súlyos veszélyeivel.

Portörő Péter szerint a trendek nagyon gyorsan változnak, bármikor berobbanhat egy új szer. A mostani kedvező helyzet viszont kihasználható. - Arra mindenképpen jó, hogy tűzoltás helyett higgadtan végiggondolhassuk a további feladatokat - mondja. Szerinte a drogügyben Európa sokkal jobban áll, mint a többi kontinens, ami azt bizonyítja, hogy a probléma igenis kezelhető.

Az alkoholfogyasztás és a gyógyszerre ivás aránya viszont továbbra sem csökken, sőt, egyre népszerűbb az úgynevezett nagyivás, vagyis az, amikor "öt italnál" többet fogyaszt valaki egymás után. A 2007-es budapesti iskolavizsgálatban 1995-höz képest kétszer annyian mondták, hogy havonta legalább egyszer megisznak öt vagy annál több italt egymás után. Különösen a lányok körében nőtt meg az arányuk. A magyar fiatalok még így sem isznak többet külföldi kortársaiknál. 59 százalékuk mondta, hogy havi rendszerességgel iszik, az európai átlag 61 százalék.

Készül az új nemzeti drogstratégia

Prevenció, kezelés, ellátás, ártalomcsökkentés, kereslet- és kínálatcsökkentés a most készülő második Nemzeti Drogstratégia alappillére. A stratégia a 2009-től 2017-ig terjedő időszakra határozza meg a drogpolitikát. A szakemberek ezúttal nemcsak a civil szervezeteket, hanem a használókat és családtagjaikat is bevonták az előkészítésbe, de a stratégia júliusban induló honlapján (drogstrategia.hu) bárki tehet javaslatokat. A drogstratégia ősszel kerülhet a kormány, majd a parlament elé. (M. D.)

Házibuli - a magyar fiatalok sokat isznak, de nem többet külföldi kortársaiknál
Házibuli - a magyar fiatalok sokat isznak, de nem többet külföldi kortársaiknál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.