Öt forduló, egy főbíró

Az Országgyűlés tegnap harmadik kísérletre hatalmas - a szükséges kétharmadosnál jóval nagyobb - többséggel a Legfelsőbb Bíróság elnökévé választotta Baka Andrást. Ez a történtek, a hír pozitív oldala. Minden más, ami az elnökválasztáshoz köthető, ellenségeskedéssel terhelt.

Az államfő, akinek korábban már négy hasonló próbálkozása kudarcot vallott, a siker pillanataiban a történtek jelentőségét úgy foglalta össze, hogy "immár véget ért a Lomnici-korszak". A közvéleménnyel nem osztotta meg fenntartásait a Legfelsőbb Bíróság előző elnökének ciklusával kapcsolatban, bár ezek létéről árulkodott, hogy őt eleve nem volt hajlandó újrajelölni.

Kevésbé váratlan szópárbaj bontakozott ki a szavazás után a Fidesz és a szocialisták között. Az előző szavazás erkölcsi terheit kívánták egymásra hárítani. Akkor mindkét fél azt ígérte, hogy támogatja Bakát, s ha így is lett volna, tegnap már nem kell szavazniuk. Így viszont kölcsönösen egymást vádolták szószegéssel. A szocialisták demonstrálni kívánták igazukat, illetve, ahogy mondták, garantálni akarták, hogy a Fidesz ne vezethesse félre ismét a közvéleményt. Előbb nyílt szavazást kértek, hogy ki-ki világosan valljon színt, de a Fidesz ezt visszautasította. Tény, hogy személyi kérdésekről nem szokott a parlament nyíltan szavazni. Ez után az MSZP frakcióvezetője bejelentette, hogy megtalálják a módját a szavazatok azonosíthatóságának. Mint utóbb azonban kiderült, a speciális filctoll és a külön szavazófülke ötlete csak trükk volt - a köztársasági elnök választásakor emlékezetes módon egyébként a Fidesz próbálta az MDF kártyáit kiteríttetni a titkos szavazás ellenére is -, valójában nem csináltak semmit. Mesterházy Attila úgy értékelte, hogy az ötlet jól működött, mert a Fidesz nem mert Baka ellen szavazni. A másik fél viszont értelmetlen blöffnek nevezte a történteket.

Minderre néhány hét múltán aligha fog bárki is emlékezni - Baka Andrásra viszont öt éven át vár különlegesen fontos feladat.

Viharos előzmények nélkül és simán megválasztotta viszont tegnap a parlament a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testületének vezetőit. A grémium vezetője az MSZP jelöltje, Bayer József, elnökhelyettese a Fidesz által javasolt Vízkelety Mariann lett.

A közelgő nyári szünet előtti végszavazás-sorozatban egy sor hétköznapi szinten is fontos ügyben döntöttek a képviselők: a mozgáskorlátozott-igazolványokon belül a jövőben megkülönböztetnek saját jogú, illetve szállítói jogú igazolványokat. Ez utóbbit azok kaphatják, akik mozgásában korlátozott személyt szállítanak, s e kör számára kétórás parkolási időt határoznak meg.

A képviselők egyetlen ellenszavazattal elfogadták, hogy az építőipari beruházásoknál új szereplő jelenjen meg. Az úgynevezett fedezetkezelő a projekt valamennyi alvállalkozóját kifizetné, mielőtt a fővállalkozó hozzájutna a pénzéhez. Ezzel biztosítják, hogy az alvállalkozók - szemben a jelenleg gyakori és kínos helyzettel - megkapják a pénzüket, amiért már megdolgoztak.

 

Baka András eskütétele
Baka András eskütétele
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.