Kupa Mihály szerint középpárt is lehet az LMP-ből

A Lehet Más a Politika párt nem jut okvetlenül a Centrum Párt sorsára - véli Kupa Mihály, a Centrum Párt egykori vezetője. Szerinte most nyílt tér az új pártoknak.

- Meglepte az EP-választás eredménye?

- Különösebben nem. Az, hogy a kormányoldal gyengén fog szerepelni, várható volt. Ahogy az is, hogy a Jobbik jóval több szavazatot fog kapni a közvélemény-kutatásokban megjósolt hét százaléknál. Az MDF-et szerintem Bokros Lajos húzta be az Európai Parlamentbe. Nagyon jól szerepelt vidéki körútján. Az viszont meglepett, hogy a Lehet Más a Politika párt megelőzte az SZDSZ-t.

- Hasonlít ez a párt az ön által vezetett Centrum Párthoz? Mindkettő az MSZP és a Fidesz közé pozicionálta magát.

- Nagy különbség, hogy a Centrum Párt több különböző pártból állt össze, csak negyedrészt volt civil. Az LMP viszont valódi civil kezdeményezés, még akkor is, ha pártnak hívják. Az eredményük biztató, de nagy kérdés, hogy mennyire tudnak építkezni helyben, vidéken. És hát a választás pénzbe kerül, mi annak idején négy évig törlesztettük a 2002-es országgyűlési választási kampányunk költségeit.

- "Egy új párt parlamentbe jutásához kétmilliárd forintra van szükség" - idézte annak idején lapunknak Szeremley Hubát ezzel kapcsolatban. A Jobbiknak talán ennél kevesebb is elég lesz.

- A Jobbik rendkívüli "népi munkát" végzett, rengeteg helyen ott voltak, egyszerű tőmondatokkal operáltak, és ezzel nem csak a cigányellenességre gondolok. A politológusok azt mondják, hogy ott kapták a legtöbb szavazatot, ahol sok roma él. Ehhez hozzátenném, hogy és ott, ahol a legtöbb szegény ember él. A szegénység és a kisebbségek helyzete két súlyos, egymást átfedő társadalmi probléma. És ne felejtsük el, hogy Magyarországon három éve kemény megszorítások vannak. Mindez együtt elég volt.

- Azt is ön mondta, hogy a kis pártok megerősödésének feltétele, hogy abban a nagyok is érdekeltek legyenek. Arról panaszkodott, hogy a 2006-os választásokon a nagyok kifejezetten agresszívak voltak a Centrummal szemben.

- A nagy pártok továbbra sem érdekeltek abban, hogy új szereplők legyenek a politikai palettán. Egyértelmű, hogy meg kellene változtatni az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt. A Fidesz most nagyon jól szerepelt, de majd meglátjuk, hogy az országgyűlési választásokon melyik párt hány szavazót tud leszakítani róluk. Magyarország friss demokrácia, szerintem itt nem működik az egypárti kormányzás.

- Az LMP-ben olyan országosan ismert húzónév sincs, mint amilyen az öné volt a Centrum Pártban. Ez nem lehet akadálya a további terjeszkedésüknek?

- Ez később még változhat. Egy ilyen választási eredmény sokak érdeklődését felkelti. Ez a párt most lendületet kapott. Úgy látom, hogy ők a középosztály pártja, a témáik, a környezetvédelem, a család, az értelmiség helyzete a középosztályt érdeklő kérdések. És középosztály még mindig van Magyarországon. Jelentős részük most azt mondta, nem megy el szavazni - nekem is sok ilyen beszélgetésem volt -, mert nincs kire. Sokan hiányolták a Centrum Pártot is, de mondtam, hogy azt már hiába keresik. Szerintem lehet középpárt az LMP-ből, nem hiszem, hogy a Centrum sorsára jutnak. Ők ugyanis nem profi politikusok, nincsenek megfertőzve a politikával, úgy is mondhatnám, ártatlanok. Ez pedig vonzó lehet az embereknek. A Jobbik sikerében is komoly része van annak, hogy azzal érveltek, ők nem vettek részt ebben a vircsaftban, nincs közük egy nagy párt viselt dolgaihoz sem. A Centrum annak idején nem rendelkezett ezzel az előnnyel, ott profi politikusok voltak.

- Van valami, amit megbánt a Centrum Párttal kapcsolatban? Amiről azt gondolja, ha másképp csinálta volna, még mindig a politikai palettán lennének?

- Keményebbnek kellett volna lennem, nagyobb fegyelmet kellett volna tartani a pártban. Mondom ezt annak ellenére, hogy engem sokan diktátornak tartottak a politikustársaim közül. De az az igazság, hogy szétbeszélt a párt, pedig jó programunk volt. Nem lehet, hogy az egyik politikusunk mond valamit Győrben, a másik meg két órával később az ellenkezőjét mondja Pécsett. Nézze meg az MSZP-t például. Nem ez az egyetlen ok, ami ide vezette őket, de tény, hogy most instabil a kormány. Tölgyessy Péter mondta nemrég, hogy most van tér új politikai erőknek. Egyetértek vele, kérdés, hogy kik tudják kihasználni a lehetőséget.

Kupa Mihály
Kupa Mihály
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.