Az MSZP 'öregjei' tárgyalást kezdtek a lázongó 'fiatalokkal'

Tárgyalóasztalhoz hívta a szocialista párt "fiataljait" Lendvai Ildikó pártelnök. Az első találkozót tegnap estére szervezték. A fiatalok továbbra is új arcokat szeretnének és új tartalmat. Egyelőre úgy látszik, Botka László lehet a befutó, annak ellenére, hogy a Csongrád megyei elnök többször kijelentette: nem hagyja ott Szegedet, a polgármesteri feladatokat.

Kibeszélő, megoldáskereső beszélgetésre hívta Lendvai Ildikó pártelnök az MSZP "fiataljait" tegnap, hogy közösen keressenek megoldást a belső feszültségekre - értesült a Népszabadság. A találkozót az estébe nyúló parlamenti szavazások után, az Alkotmány utcai Next Klubba szervezték. Botka László szegedi polgármester, Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes, Ujhelyi István alelnök, Mesterházy Attila frakcióvezető, Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszter kapott meghívót. Ott volt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is. Elfogadta az invitálást, s leült a tárgyalóasztalhoz Kiss Péter és Szekeres Imre, a nemrég megszűnt hármas pártvezetés két tagja, valamint Puch László és Veres János is.

Botka László, Ujhelyi István és Hagyó Miklós együtt érkezett a találkozóra
Botka László, Ujhelyi István és Hagyó Miklós együtt érkezett a találkozóra

A zártkörű egyeztetés előzménye, hogy Ujhelyi István alelnök az országos elnökség múlt heti ülésén felvetette, hogy az EP-választások eredménye után a pártvezetés ajánlja fel mandátumát a kongresszusnak, hogy azután kellő legitimációt kapjon a folytatáshoz, akárki is alkossa. A bizalmi szavazást további négy fiatalabb elnökségi tag (Mesterházy Attila, Bárándy Gergely, Vadai Ágnes, Varga László) támogatta, a többség azonban ellene voksolt. A kérdést az MSZP budapesti szervezete tűzte ismét napirendre, amikor a fővárosi párttanács határozatban kérte fel az országos elnökséget: a július 4-i kongreszszuson kérjen bizalmi szavazást maga ellen. Ennek a kezdeményezésnek sincs többsége - csak néhány megye és platform támogatja, másfelől fogalmazva: a párt messze nem egységes a kérdésben. Az "öregek" azonban láthatóan készek nyitni a "fiatalok" felé.

Lendvai Ildikó a hét végén bejelentette, hogy javaslata szerint öt pontról kell döntenie a kongresszusnak: 1. a válságkezelő kormány támogatása, 2. baloldali programadás az MSZP-nek, 3. intézkedési terv a szociális és morális biztonság érdekében, 4. a választási programalkotás elindítása, illetve 5. őszig a miniszterelnök-jelölt megtalálása, és széles alapra helyezni a párt működését. Ez utóbbi utal a belső feszültségekre és a szekértáborokra.

A kompromisszumkeresés iránya, hogy az MSZP felső vezetése (elsősorban az egykori vezető hármas: Lendvai, Szekeres Imre és Kiss Péter) úgy integrálja a "fiatalokat", hogy közben saját pozícióit is megtartsa. Erre adhat lehetőséget, hogy a megalakult - és a párt irányítását érdemben átvevő - országos választási bizottság (ob) élére azt az új embert teszik, aki egyben a párt kormányfőjelöltje is lehet. Törekvés van arra is, hogy az ob tagjai közé mind több új személyt emeljenek be. Ez azonban szűk mozgásteret enged csak, a párt alapszabálya szerint ugyanis a bizottságban alanyi jogon kap mandátumot a teljes elnökség. Mindössze két hely kiadó. A mostani elnökség meghatározó személyiségei ezért munkacsoportokat kívánnak létrehozni, például az országos listaállítás koordinálására. Ezeket is a "fiatalok" képviselői kapnák. Ezzel viszont a megújulást szorgalmazóknak az a bajuk, hogy az országos listán - a jelenlegi támogatottsági adatokat alapul véve - körülbelül 25-30 befutó parlamenti hely lehet, ezek többségét pedig (nem elvitatva) szintén az "öregek" kapják, így a mozgástér itt is mindöszsze 5-8 mandátum.

Úgy tudjuk, hogy a tegnapi tanácskozásra a "fiatalok" továbbra is azzal mentek: nem hatalmi kérdésről van szó, de az új tartalmat csak új arcokkal lehet hitelesen képviselni. Értesüléseink szerint a legtöbb erőcsoport Botka László szegedi polgármesterben látja a megfelelő "új arcot", ráadásul személyét megbízható forrásaink szerint a Lendva-Kiss- Szekeres hármas sem utasítaná el, mondván, Botka mögött teljesítmény van, és mindannak a kritériumnak megfelel, amelyet az "öregek" és a "fiatalok" egyaránt támasztanak. Ugyanakkor, hogy Botka már több alkalommal is jelezte: nem adja fel Szegedet. Forrásaink ehhez hozzátették, hogy Botkát adott esetben "belekényszeríthetik" a szerepvállalásba (lásd: Lendvai Ildikó pártelnöksége), hiszen immár az MSZP "túléléséről" van szó, és semmi sem garantálja, hogy Botka 2010-ben a szocialisták jelenlegi támogatottsága mellett képes újra megszerezni a szegedi polgármesterséget. Egyelőre anynyi jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az MSZP belső frontvonalain állók kompromisszumot keresnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.