Tehetős alapítvány tehetséges fiataloknak

A Csányi Alapítvány félmilliárddal emeli alaptőkéjét, hogy kollégiumot építsen diákjainak a fővárosban - jelentette be Csányi Sándor a nemzetközileg is egyre nagyobb érdeklődést kiváltó alapítvány pécsi sajtótájékoztatóján.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, az egyik leggazdagabb magyarországi vállalkozóként 2005-ben hozta létre tehetséggondozó alapítványát. Ez a civil kezdeményezés a jó képességű, ám hátrányos helyzetű fiatalok számára biztosít iskolán kívüli képzést tízéves kortól a pályakezdésig. Az alapítvány - amelynek Jászberényben, Kaposváron, Pécsett és Nagybajomban van központja - a jelentkezők közül tesztekkel választja ki a legrátermettebbeket, majd mentorok foglalkoznak a gyerekekkel, s az ő segítségükkel döntenek arról, hogy a fiatalok milyen képzésben részesüljenek.

Az alapítvány évente Életút Napot rendez, amelyen a gyerekek számot adnak tanulmányaikról és fejlődésükről. Szombaton a pécsi Nevelési Központban mutatta be tudását az alapítvány 114 diákja. Az Életút Napon fellépők zenéltek, szavaltak, színpadi műveket játszottak, emellett kiállítást rendeztek képzőművészeti alkotásaikból. Többen írásban foglalták össze kutatásaikat, ők is közszemlére tették dolgozataikat - olvashattunk tanulmányt az ókori Egyiptomról, a görög-perzsa háborúkról, a mézeskalács-készítésről, a labdarúgásról és a serdülőkor okozta biológiai és lelki változásokról. A legjobban teljesítő diákok jutalmakat kaptak, közülük huszonegyen részt vehetnek egy kéthetes, angliai nyelvtanfolyamon.

A pécsi rendezvényre elment az alapító is. A műsor előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén 150 milliót fordítottak a gyerekek oktatására és szociális támogatására. (Tréfálkozva megjegyezte: a válság ellenére sem csökkent az alapítvány tehetőssége, mivel a vagyont nem OTP-, hanem állampapírokban tartják.) Ősztől 29 tizenévessel gyarapszik a felkarolt fiatalok tábora. Az alapítvány jövőre kollégiumot épít Budapesten, mivel szálláslehetőséget akar biztosítani azoknak a vidéki diákoknak, akik a civil szervezet segítségével fővárosi egyetemeken folytatják tanulmányaikat. A beruházás érdekében Csányi félmilliárd forinttal emeli az alapítvány alaptőkéjét.

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy az alapítvány iránt nagy a külföldi érdeklődés, ezért rangos nemzetközi konferenciákra hívják meg a kuratórium tagjait. Ennek oka főként az, hogy alapítvány életútkövető, s - Csányi tudomása szerint - nincs hasonló, tehetséggondozó civil kezdeményezés a világban.

Csányi Sándor az Életút Napon
Csányi Sándor az Életút Napon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.