Agrártámogatás ötéves időszakra

Meghosszabbították az agrár-környezetgazdálkodási keret forrásaira való jelentkezés határidejét. Az elnyert támogatás - egy hektárra - évente 40 és 900 euró között mozoghat.

Technikai okok miatt meghosszabbították az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) alap forrásaira való jelentkezés határidejét, így június harmincadika helyett július közepéig lehet kérelmet benyújtani erre a támogatásra. A támogatások terület alapúak és öt évre szólnak, vagyis viszonylag hosszú távon, kiszámítható jövedelemforrást biztosítanak a gazdálkodók számára.

Az igénylésekkel kapcsolatos tudnivalókat több mint tíz állomásból álló, az irányító hatóság által szervezett országjáró tájékoztató program keretében ismertették a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) munkatársai. Ezeken a fórumokon is elhangzott: az AKG által nyújtott pályázati lehetőséget ötévente hirdetik meg, a határidő jogvesztő hatályú, tehát aki bármilyen okból is kicsúszik a megszabott határidőből, legközelebb már csak öt év múlva juthat hozzá ehhez a támogatáshoz.

Makovényi Anna, az FVM osztályvezetője tudósítónknak azt mondta: a mostani kiírás nyertesei számára a pénz folyósítása szeptember elsején kezdődik és 2014. augusztus 31-ig tart. Mint megtudtuk, a program célja, hogy elősegítse a környezettudatos gazdálkodás megerősödését, a környezeti értékek, erőforrások megőrzését, ösztönözze a minőségi mezőgazdasági termékek előállítását és hozzájáruljon a gazdálkodók jövedelemének biztonságához. A túlnyomórészt uniós forrásokból táplálkozó támogatást több címen lehet igényelni: szántóföldi gazdálkodásra, gyepgazdálkodásra, ültetvényekre, valamint vizes élőhelyeken alapuló gazdálkodásra. Makovényi Anna hozzátette: időközönként a megyei vidékfejlesztési hivatalok munkatársai szigorúan ellenőrzik, hogy a gazdálkodó betartotta-e a programban vállaltakat. Ha azt tapasztalják, hogy nem, akkor nemcsak a pénz kifizetését függesztik fel, hanem a már kiutalt összeg visszafizetésére is kötelezhető a pályázó.

A támogatás mértéke évente - célprogramoktól, valamint azok elemeitől függően - 40-900 euró között mozog hektáronként.

Az osztályvezető elmondta, hogy most zárul le az előző, 2004-ben indult program, amelynek során évente mintegy 40-44 milliárd forintot fizetett ki az agrártárca. Mivel az érdeklődés várhatóan most is jelentősen meghaladja majd a támogatásra fordítható pénzügyi keretek adta lehetőséget, ezért pontozásos rendszer alapján születik majd meg a döntés, hogy kik részesülhetnek a következő öt évben AKG-s támogatásban.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az agrárkamara, valamint a falugondnoki hálózat segítségével próbálták a pontos információkat eljuttatni az érintettekhez - közölte tudósítónkkal Szabadfalvi László, a borsodi agrárkamara titkára. Hozzátette: mivel a pályázatot elektronikus úton kell benyújtani, a gazdálkodók többsége segítségre szorul. Ők a megye különböző térségeiben működő tizenkét irodájukban kaphatják meg szükséges útmutatásokat. Mint megtudtuk, a megyében a mintegy tizenkétezer regisztrált gazdálkodóból a korábbi programokra körülbelül ezernyolcszázan igényeltek AKG-s támogatást - most a számuk várhatóan meghaladja majd a kétezret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.