'Véget kell vetnünk a körülményeknek!'

Teljes sikert hozott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt demonstrációja. Megvalósult, amit több százan követeltek a statisztikai hivatalnál tartott tüntetésen. Vagy mégsem. Nagyon is!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt eredetileg a teljes magyarság képviseletének igényével lépett fel, ennek jegyében született a zászlóbontáskor meghirdetett hármas jelszó: "Örök élet, ingyensör, adócsökkentés!". Miután a program alappillérét képező követelések külső okok miatt teljesítetlenek maradtak (a sör még drágult is), a párt radikális dadaista fordulatot vett.

A kétfarkú kutya párt és a Negyedik Köztársaságot! nevű társaság "általános tüntetésként" meghirdetett budapesti demonstrációja már a letisztult formák stílusjegyeit hordozta. A Mechwart ligetben gyülekező több száz - túlnyomórészt fiatal - tüntető transzparensein a mondanivaló sok esetben egyetlen szóba sűrűsödött össze: "Félig", "Sőt", "Legyen!", "Van", "Na!".

A politikai minimalizmus jellegzetes példájaként említhető az a tábla, amely üresen, felirat nélkül emelkedett a magasba. Bár a szervezők előzőleg határozottan kérték, hogy a résztvevők mellőzzék a konkrét célokat, némelyek kifejezetten gyakorlatias üzenetekkel érkeztek: "Használt zokni eladó!", "Magdi anyut vissza a képernyőre!", "Holnap legyen tegnap!". Egy dacos arcú fiú kis papírlapot tartott a kezében: "A méret nem számít".

A szónok rutinosan megvárta, amíg elered az addig csak szemerkélő eső. "Mindannyian tudjuk, miért jöttünk össze, és tudjuk, kik tehetnek arról, hogy itt vagyunk!" - harsogta. Az egybegyűltek éljeneztek és pfújoltak. "Véget kell vetnünk a körülményeknek!" - sürgette a szónok, hangsúlyozva: "Sikerülni fog! Győzni fogunk, és eljön a mi időnk!"

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A rövid, ám lelkesítő beszéd után a felvonulók rendezetlen sorokban elindultak a Központi Statisztikai Hivatal felé. Pontosabban: először az ellenkező irányba.

"Skandálunk!, Skandálunk!" - skandálta önfeledten a tömeg, igaz, akadtak, akik közbekiabáltak: "Én nem!". Az úttesthez érve felcsattant a "Zebra!, Zebra!" kórus, miközben egy idősebb, szakállas férfi rendre azt hajtogatta: "Bizony!, Bizony!". Tekintélyes tiszteletkör megtétele után a tüntetők végül eljutottak a statisztikai hivatal székházához. Hogy miért éppen oda? A választ egy transzparens adta meg: "Csak".

A KSH-nál megint gyújtó hangú beszédek következtek. A jelenlévők között kiosztottak egy nyomtatványt, amelyről kiderült, hogy az "Európai Összabványosító Hivatal" ajánlásai alapján készült, és általános kérelmek benyújtásához szolgál nagyobb tömeg esetén.

Valaki pár perc múlva elérkezettnek látta az időt, hogy nyilvánosan kiértékelje a ki nem töltött és vissza nem küldött űrlapokat, de ebből csak keveset lehetett hallani. Mindent elnyomott a tüntetők újabb követelése: "Süss fel Nap!".

A kétfarkú kutya párt hisz a győzelemben
A kétfarkú kutya párt hisz a győzelemben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.