Elfelejtett szavazás - nem tud elnököt választani az SZDSZ

Ma ismét összeül az SZDSZ országos tanácsa (ot), hogy megpróbálja "tisztába tenni" a július 4-re tervezett, de elsietett elnökválasztást.

Az ot legutóbbi ülésén, a párt EP-választási kudarca miatt bejelentette lemondását Fodor Gábor pártelnök. Ettől számítva harminc napon belül kell új elnököt választani a párt alapszabálya szerint. Csakhogy Szent-Iványi István ot-elnök nem szavaztatott külön a jelöltállítás eljárási rendjéről. Több forrásunk szerint egyszerűen elfelejtette. Utólag, e-mailben próbálta ugyan pótolni a mulasztást, de ez jogilag "necces", ezért újra összehívta mára az ot-t.

Ezt a lépését viszont megtámadták a párt etikai bizottságánál, mondván, az alapszabály alapján nem lehetne ma tartani az ülést: a meghívókat az ülés előtt legalább nyolc nappal meg kell kapniuk az ot-tagoknak. Úgy tudjuk, az etikai bizottság elfogadta a kifogást, vagyis szabálytalannak tartja a mai ot-t, annak ellenére, hogy már több alkalommal előfordult, hogy rendkívüli helyzetben (miniszterelnök-csere, koalíció felmondása stb.) így "rántották össze" a testületet. A párt vezetősége pénteken úgy is döntött, hogy kitart a mai időpont mellett, mert az alapszabály csak általában írja elő a nyolcnapos "féket", a rendkívüli helyzetekről nem rendelkezik.

Információnk szerint azonban többen nem vesznek részt a mai ülésen, mivel azt szerintük szabálytalanul hívták össze. Kérdés tehát, hogy sikerül-e határozatképes ot-ülést tartani ma - ha nem, akkor egy hét múlva újra összehívják a testületet. Ez esetben viszont július 4-hez képest sorra lekésnék a tisztújítás előkészületeire, így például a küldöttek ellenőrzésére vonatkozó határidőket. Emiatt a vezetőség azt tervezi, ha nem lesz ma határozatképes az ot, akkor a tisztújítást elhalasztják egy héttel - ez még beleférne a 30 napos határidőbe -, nehogy megint megkérdőjelezhessék az elnökválasztás eredményét.

További kérdés, hogy amikor sikerül szabályos küldöttgyűlést tartani, ki vállalja a párt vezetését. Az ismert politikusok közül Fodor Gábor, Kóka János frakcióvezető, Szent-Iványi István és Kuncze Gábor aligha. Ez már tudható. Szent-Iványi tegnap azt mondta a Nap-keltében, most nem rá van szüksége az SZDSZ-nek, hanem olyan elnökre, aki "kevésbé használódott el".

Hankó-Faragó Miklós, az SZDSZ etikai bizottságának elnöke lapunknak megerősítette, hogy állásfoglalásukban szabálytalannak mondták a mai ot-ülés összehívását, az alapszabályban foglalt 8 napos határidőtől szerintük nem lehet eltekinteni. De még ha szabályosan is hívták volna össze az ülést, akkor sem tartható a július 4-i küldöttgyűlés. A ma felálló mandátumvizsgáló bizottságnak ugyanis már 19-én meg kellett volna kapnia a küldöttek névjegyzékét. Ebből következik: hiába halasztanák a küldöttgyűlést egy héttel későbbre, akkor sem tarthatnák a menetrendet - márpedig ennél tovább nemigen húzhatják, ha a 30 napos választási határidőt be akarják tartani.

Az SZDSZ-ben ma minden józan ember azt gondolja: ha nem tudnak túljutni a megosztottságon, akkor tényleg végük. Erről a Nap-kelte pénteki adásában beszélt Szent-Iványi István. Csak akkor tud kikapaszkodni a párt, tette hozzá, ha képes a gyökeres megújulásra és az egységes fellépésre. Szerinte a megújulásnak ki kell terjednie a pártvezetésre és a frakcióra is. Kifejtette: az SZDSZ-nek önállónak kell lennie, de nem zárható ki valamiféle választási szövetség, de nem a szocialistákkal.

SZDSZ-igen a vagyonadóra?

Elhalasztotta a döntést az SZDSZ vezetősége a Bajnai-kormány vagyonadó-javaslatáról. A liberálisok előzőleg már jelezték fenntartásaikat, s nyilvánvalóvá tették: csak azokat a módosító javaslatokat támogatják, amelyek az igazságosabb közteherviselés irányába mutatnak.

Az SZDSZ több módosítást is benyújtott, ezekkel a lakóingatlanokon kívül a céges tulajdonban lévőkre is kiterjesztenék a vagyonadót, egymillió forint forgalmi érték alatt pedig nem kellene fizetni. Az SZDSZ részben módosító javaslatai sorsától teszi függővé választását.

A parlament hétfőn dönt a módosítókról, várhatóan rá egy hétre lesz a zárószavazás. Információnk szerint Fodor Gábor a párt vezetőségének pénteki ülésen azt javasolta, jelenlegi formájában utasítsák el a vagyonadót s vele együtt az adócsomagot, de tárgyaljanak tovább a szocialistákkal. A vezetőség viszont úgy döntött, hogy nem dönt. Ebben közrejátszott, hogy Wittinghof Tamás állítólag jelezte: feláll, ha döntenek - nélküle pedig határozatképtelenné vált volna a négy ügyvivő közelmúltbeli lemondása után hétfősre szűkült ügyvivői testület.

A döntés joga egyébként is a párt parlamenti képviselőcsoportjáé - úgy tudjuk, Kóka János frakcióvezető is erre hivatkozott a vitában -, márpedig ebben a körben lehet támogatottsága az SZDSZ által régóta szorgalmazott vagyonadó bevezetésének.

Valami nincs rendben...
Valami nincs rendben...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.