Törvénytelen idősotthonok

Illegálisan működik sok idősotthon. Vannak, amelyekben emberhez méltatlan körülmények közé kerülnek a magatehetetlen, beteg idősek. De vannak olyanok is, amelyek valódi otthonként működnek, mégsem kapnak engedélyt.

Vajda Sándorné családi vállalkozásban 60 idős ember ellátásáról gondoskodik Kaposváron, az illetékes hatóság szerint feketén. Hét éve egyszer már a figyelem középpontjába került, mert felmerült annak gyanúja, hogy - nyugdíjuk fejében - nem megfelelően látja el az idős embereket. Az ügyben nyomozás indult, amely megállapította, hogy az intézménynek nincs működési engedélye, de az öregek és rokonaik elégedettek a magán-szociálisotthonnal. A történtek után vállalkozói engedély beszerzésével gondolta megoldani a problémát az otthont működtető család. A kaposvári önkormányzat közigazgatási irodája 2003-ban kiadta az engedélyt "szociális ellátás elhelyezéssel" tevékenységi körre.

Az utóbbi években egyre bővült, ma már négy épületben működik a magánotthon. Igaz, tavaly év végén a szociális és gyámhivatal ingatlanonként 200 ezer forintra büntette a működtetőket, mondván, az otthonnak továbbra sincs működési engedélye. A család vállalkozói engedélyét is visszavonták.

Tudósítónk - az otthonban tájékozódva - azt tapasztalta: tisztaság, rend veszi körül az idős embereket, megkapóan családias a hangulat. Az egyik ellátott, Kiss Magdolna azt mesélte: azért került ide, mert a családja kiforgatta a vagyonából, és - szemben más otthonokkal - itt befogadták több százezres vagy milliós beugró nélkül. A teljes ellátásért havi 60 ezer forintot fizet, jól érzi magát. Lakótársa, Fajtai Elemérné azt mondta: családja elől menekülve kényszerült otthonba. Először nem ide jött, de a másik helyen eltűnt a temetésére félretett 400 ezer forintja.

- Szörnyű lenne elmondani az én sorsomat - hárította el a további kérdéseket, majd hozzátette: "Hosszú évek után ide hazaérkeztem".

Az idősotthonokat családi vállalkozásban működtető Vajda Sándorné egy másik ingatlanjában egy- és kétágyas szobákban laknak a többségükben már pelenkázásra szoruló öregek - de nem érezni nyomát kellemetlen szagoknak. Ott jártunkkor találkoztunk egy aszszonnyal, aki édesanyját látogatta az intézményben. Azt mondta:

- Nem értem, miért nem azokra figyel a hatóság, akik tényleg visszaélnek az idősek kiszolgáltatottságával. Ha kell, aláírásgyűjtésbe kezdek a magánotthon megvédéséért.

Vajda Sándorné állítása szerint a kaposvári kórház, a mosdósi elfekvő intézet és a gyámhivatalok is küldenek hozzájuk időseket. Szerinte népszerű a szolgáltatásuk, mellesleg hiánypótló és tulajdonképpen állami feladatot látnak el. A bentlakók a nyugdíjuk mértéke, a családok fizetőképessége és az elhelyezés szerint havi 30-90 ezer forintot fizetnek a teljes ellátásért.

- Sok, gyakran minden életszerűséget nélkülöző követelménynek kellene megfelelnünk, hogy megkapjuk az engedélyt. Hol a gyúlékonynak titulált falépcsőt, hol a belváros közelségét, hol valami mást találnak szabálytalannak a hatóságok.

Supala Olga, a Déldunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának vezetője kérdésünkre közölte: Somogy megyében hét működési engedéllyel nem rendelkező intézmény ügyében folytatnak eljárást. Ha ennek az eredménye indokolja, bírságot szabnak ki. Arra, hogy miért pont most lett probléma a hosszú évek óta hiányzó működési engedély, Supala Olga kifejtette: ezek az ügyek 2005 szeptembere óta tartoznak a szociális és gyámhivatalra. A hivatal látókörébe pedig csak 2008 nyarán kerültek az illegális szociális otthonok.

Hollósi Gabriella ellátottjogi képviselő úgy véli: nem lenne olyan jó biznisz öregek otthonát működtetni, ha a vállalkozók teljesítenék az összes követelményt. Azt mondta: Vajda Sándorné illegális otthonaiban azt tapasztalta, hogy akadt amputált végtagú idős ember, akit emeleten helyeztek el, és a tűzvédelmi szabályokat más módon sem tartották be.

- Azt el kell ismerni, hogy az ellátottak elégedettek és tiszták - tette hozzá. Szerinte ma már Somogyban van elég hely a szociális intézményekben ellenőrzött és szabályos körülmények között, amivel a családok leginkább tájékozatlanság, vagy a lakhelytől való távolság miatt nem élnek.

Tudósítónk Debrecenben is érdeklődött az idősotthonok felől. Azt tapasztalta: ott minősíthetetlen körülmények közt élnek az engedély nélkül működő intézményekben az emberek. Az elmúlt években több esetben is eljártak a hatóságok, bírságokat szabtak ki - ennek ellenére újra és újra nyílnak illegális otthonok a város különböző pontjain. Még a Budai Ézsaiás utcában is - ahol a debreceni rendőrkapitányság működik - volt ilyen intézmény.

Sikerült beszélnünk egy asszonnyal, aki feketén dolgozott az egyik illegális idősotthonban. A neve elhallgatását kérő nő azt mondta: egy háromszobás, bérelt lakásban kilenc idős ember lakott, mindannyian hetven és nyolcvan év közöttiek. A havi ellátásért átlagosan százezer forintot fizettek. Kevés és rossz minőségű ételt kaptak, az ebéd igénytelen menzai maradékra hasonlított. A szükséges gyógyszerekkel ellátták a lakókat, igaz, az ott dolgozó asszony szerint az orvosságok nem patikából származtak, hanem abból a legálisan működő szociális intézményből, ahol az illegális otthon "fenntartója" hivatalosan dolgozott.

Informátorunk véleménye szerint ugyanis csak akkor éri meg ilyen illegális tevékenységet folytatni, ha a működtetők szoros kapcsolatban állnak egészségügyi vagy szociális intézményekkel, például legális idősotthonnal. Ennek két haszna van: egyrészt egy legális idősotthon dolgozója kapcsolatba kerül olyanokkal, akik a hozzátartozójukat otthonba szeretnék utalni, másrészt a legális intézményből ki lehet lopni a szükséges orvosságokat. Mint mondta, nem jelentett tragédiát a működtetőknek, ha egy-egy illegális otthonban vizsgálódott a hatóság, mivel a város egy másik részén pár nap alatt kibérelhettek egy három-négy szobás lakást vagy családi házat, ahol a lakókat elhelyezhették.

A regionális államigazgatási hivatal szociális és gyámügyi hivatalának vezetője, Nagy Istvánné érdeklődésünkre azt mondta: lakossági bejelentésre szoktak ellenőrzést tartani egy-egy gyanús lakásban. Többnyire a szomszédok tesznek bejelentést arról, hogy váratlanul szokatlanul sok idős ember költözött melléjük, de előfordult az is, hogy az emberek a közös szeméttárolóban elhelyezett, nagy mennyiségű pelenka miatt fordultak a hatóságokhoz. Nagy Istvánné szerint az illegális otthonok nagy többségében minősíthetetlen az ellátás, a lakások zsúfoltak, az ételek nem ellenőrzött konyháról származnak, és nem megfelelő az egészségügyi ellátás. A hivatalvezető szerint szerencse, hogy eddig nem következett be egyetlen haláleset sem a rossz körülmények miatt.

A hivatalvezető elmondta: az illegális otthonokkal szembeni eljárás menete az, hogy a fenntartót kötelezik a tevékenység abbahagyására, feljelentést tesznek az ÁNTSZ-nél, és bírságot szabnak ki - legfeljebb 200 ezer forintot -, továbbá az illetékes jegyző segítségét kérik az idősek elhelyezésében. Nagy Istvánné közölte: az észak-alföldi régióból eddig csak Hajdú-Biharból jutott tudomásukra ilyen eset, Szabolcsból és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből nem.

Nem mindenhol családiasak a körülmények
Nem mindenhol családiasak a körülmények
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.