Nyílttá tehető a főbíróválasztás

A köztársasági elnök nem változtatott az eddigi gyakorlaton, és nem egyeztetett a főbírójelölt személyéről egyik párttal, így az MSZP-vel sem - jelentette ki tegnap a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Kumin Ferenc ezt arra reagálva mondta, hogy a magyar sajtóban kedden az a hír terjedt el, hogy Sólyom László egyeztetett a jelölt személyéről a szocialista frakcióval. A hírt később visszavonták.

Az MSZP továbbra is nyílt szavazással döntene Baka András megválasztásáról. Jogászok által megerősített információink szerint ennek semmi akadálya nincs.

A képviselők négyötödének szavazatával - a Házbizottság javaslatára - ugyanis a házszabály szinte minden rendelkezésétől el lehet térni - kivéve, ha az törvénybe ütközne.

Így Wiener György szocialista képviselő, alkotmányjogász állítja, hogy a parlament esetileg a közjogi méltóságok megválasztásának szabályait is felülírhatja. Vagyis: ha a kezdeményezés megfelelő támogatottságot kap, nincs akadálya annak, hogy például a Legfelsőbb Bíróság elnökét nyílt - gombnyomásos - vagy akár név szerinti szavazással válasszák meg.

Azt a politikus nem vitatja, hogy a titkos szavazás általában a közjogi tisztséget betöltő személyek függetlenségének fontos garanciális eleme, ám most úgy tűnik, más szempontok erőteljesebben érvényesülnek. Wiener szerint fontosabb ugyanis, hogy a pártok nyilatkozatai és a képviselők ténylegesen leadott voksai közötti ellentmondásra magyarázatot kapjunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.