Mesterséges, de hasznos

Különös, de igaz: az angol és német mellett az eszperantó is népszerű a nyelvtanulók körében. A magyarázat egyszerű. Az aránylag könnyen elsajátítható nyelvből rövid idő alatt sikeres vizsga tehető. Az oktatók szerint azonban az aktív közösségi élet sokakat a későbbiekben is a lelkes eszperantisták között tart.

A közhiedelemmel ellentétben az eszperantó nem mesterséges, hanem élő nyelv - hívja fel a figyelmet Szilvási László, a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke. - Az 1887-ben megalkotott nemzetközi nyelv az elmúlt több mint 120 évben ugyanúgy fejlődött, mint a többi nemzeti nyelv. Világszerte százezrek beszélik, lehet általa kommunikálni, információt adni és kapni, lehet a szakmában használni, lehet vele utazni, megismerni a világot, vannak eszperantó nyelvű könyvek, újságok, magazinok, CD-k, filmek, DVD-k, vannak eszperantótalálkozók, és van milliónyi netes oldal a szolgáltatásokkal együtt.

Aktív élet folyik az eszperantós berkekben: a hagyományos felhasználáson túl létezik néhány érdekes eszperantós szolgáltatás is, mint például az ingyenes nemzetközi vendéglátó-hálózat, a szakmai-szakértői nemzetközi csoport, de működnek eszperantó rádiók és internetes tévék is.

Az eszperantó nemzetközi nyelvet magyarországon 2000. szeptember 25-én akkreditálta az Idegennyelvi Továbbképző Központ, ITK (közismert nevén: Rigó utca). Azóta az eszperantó nyelvvizsga esetén ugyanazok a követelmények, mint a nemzeti nyelvek esetében. Szakmai anyaggal bővített vizsgára egyenlőre nincs lehetőség, de a legtöbb intézményben ezt felsőfokú vizsgával ki lehet váltani. Eszperantóból ez sokkal rövidebb idő alatt megszerezhető, mint más nyelv esetében egy középfokú vizsga - teszi hozzá az elnök.

Szilvási László szerint itthon leginkább azok a fiatalok tanulják az eszperantót, akiknek egy vagy két nyelvvizsga a diploma feltétele, vagy éppenséggel munkaköri követelményként szembesülnek a kívánalommal, de ma már szép számmal vannak közöttük olyan diákok is, akik a sikeres egyetemi felvételihez szeretnének pluszpontokat gyűjteni a nyelvvizsgával.

A szakember úgy látja, az eszperantó azoknak a diákoknak is kinyitja a világ kapuját, akiknek többszöri próbálkozás után is gondjuk van a nyelvtanulással. A nemzetközi nyelv felépítése nagyon logikus, nyelvtani szabályai egyszerűek, tanulása könnyen sikerélményhez juttatja a diákokat, utána már sokkal könnyebb egy másik nyelv elsajátítása.

Az utóbbi időben érzékelhetően növekedett azok száma is, akik a önmagáért tanulják a nyelvet, látják az előnyeit, és ki akarják használni a benne rejlő nemzetközi kapcsolatépítési lehetőségeket.

Az általános és középiskolákban mind órarendi keretek között, mind szakköri formában tanulható az eszperantó nyelv. Normál és emelt szinten egyaránt lehet belőle érettségizni, főiskolákon, egyetemeken is több helyen tanítják. Számos nyelviskola indít eszperantó kurzusokat, de a helyi vagy városi eszperantó egyesületek, csoportok is szerveznek ilyeneket. A Kulturális Eszperantó Szövetség irodája ingyenesen foglalkozik magántanárok telefonos közvetítésével, az országos adatbázisukban csaknem 300 oktató adatai szerepelnek.

Az eszperantó távoktatással is jól tanítható, sokan csupán a www.eszperanto.hu portálon található nyelvi tanfolyam segítségével is képesek sikeresen felkészülni a középfokú nyelvvizsgára - teszi hozzá az oldalt működtető szövetség vezetője.

vizsga
vizsga
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.