Leépít a Savaria

Negyven dolgozónak szűnik meg a munkahelye a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában (SEK). Ezzel éves szinten 230 millió forintot takarít meg a felsőoktatási intézmény.

Gadányi Károly, a SEK elnök-rektorhelyettese elmondta: azért kellett stabilizációs intézkedéseket kidolgozniuk, mert - a bolognai folyamat bevezetése nyomán - mára a négy évvel ezelőtti 7600-as hallgatói létszám 4400-ra csökkent. Emiatt 400-500 millió forinttal kevesebb állami támogatásra számíthat a 3,5 milliárdos költségvetéssel gazdálkodó intézmény, amelynek 480 dolgozója van. A változásokat úgy tervezték meg, hogy az oktatást ne gátolja. Főleg adminisztratív munkakörben dolgozók, a lejárt és határozott szerződéssel foglalkoztatottak munkaviszonya szűnik meg az idén. Többen nyugdíjba mentek.

Több oktató azonban nyugdíjasként visszatér tanítani - közölte a rektorhelyettes arra is utalva, hogy a következő tanévre a tavalyinál 40-50 százalékkal több diák jelölte meg első helyen a szombathelyi egyetemi központot. Ennek az is oka, hogy a 2009-2010-es tanévben a korábbi hét helyett már 15 szakon indul mesterképzés. Új lesz Szombathelyen a geográfus, az esztétika, a magyar-, vagy a vizuális és környezetkultúra-tanár szak.

A szombathelyi intézkedésekről megkérdeztük Faragó Sándort, az anyaintézet, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorát, aki azt mondta: az egyesülési tárgyalások alkalmával a szombathelyiek gazdasági önállóságot kértek és kaptak. Ezért gondjaikat önállóan kell megoldaniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.