Türelmet kérnek az üvegfúvók

A csődgondnokság alá került Ajka Kristály augusztusig kapott haladékot arra, hogy elkerülje a felszámolást. Nem csupán 340 ember állása a tét, hanem két patinás szakma hazai megmaradása vagy eltűnése.

- Ezek a szakemberek világszínvonalon dolgoznak - mutat körbe a kollégáira Antal Sándor, az Ajka Kristály Kft. gyártási részlegének vezetője. - Legalább nyolc-tízéves gyakorlat kell ahhoz, hogy az üvegfúvás igazi mestereivé váljanak. Ez a szakma az életük, máshoz nem értenek. Ha lakat kerül a gyárkapura, nem lesz hova menniük.

A hazai háztartási öblösüveggyártás fellegvárai az elmúlt évtizedben sorra "ledőltek": Karcag, Parád, Türje és Vásárosnamény után most az utolsó bástya, az ajkai üveggyár is inog. Pedig a 131 évvel ezelőtt alapított üzem eddig minden válságot túlélt. Igaz, a mostani a legnagyobb üvegipari recesszió, ráadásul nem is tavaly kezdődött. Tíz éve az Ajka Kristály még 1600 embernek adott munkát, az üzem mind a hét kemencéje működött. Az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a létszám: most 340-en dolgoznak, és elég egyetlen kemencét melegen tartani.

Az Ajka Kristály évtizedek óta küzd azzal a problémával, hogy hiába állít elő világszínvonalú terméketeket, a márkanév szinte ismeretlen külföldön. Ennek az a fő oka, hogy az ajkai üveggyárban a termelés több mint a kétharmada bérmunka: a leghíresebb angol, ír és kanadai üvegipari cégek a fő megrendelők, amelyek az Ajkán gyártott kelyheket, dísztárgyakat külföldön a saját márkanevük alatt dobják piacra. Sok angol, francia, egyesült államokbeli, dél-afrikai vagy olasz vásárló nem is tudja, hogy magyar üvegtárgy díszíti a polcait.

Arról viszont a hazai vevőknek sincs sok ismeretük, hogy miként készülnek a műremekek. Az üvegfúvók egy szűk, színpadszerű emelvényen - ahogy ők nevezik, pódiumon - dolgoznak, ahol mintha egy kidolgozott koreográfia szerint mozognának a hosszú fúvócsöveikkel, vigyázva arra, nehogy egymásnak ütközzenek a forró olvasztott üveggel. Az egyes munkafolyamatoknak megvan a belső hierarchiája, a legügyesebb üvegfúvók a pohárkelyhek szárát és talpát, illetve a nagyobb méretű dísztárgyakat - tálakat, vázákat - készíthetik.

- A jó üvegfúvó leginkább a megérzéseire hagyatkozik - mondja Antal Sándor. - Egyszerűen érzi, hogy milyen hőmérsékleten kell a formába tennie az olvasztott üveget, milyen erősen kell fújnia, milyen irányban és milyen sebességgel kell forgatnia, illetve mikor szabad kivennie a sablonból.

A szomszédos részlegen dolgozó üvegcsiszolók elsősorban a precizitásukkal tűnnek ki: ők adják meg az üvegtárgyak végső formáját. A munkások nagy része a középgenerációhoz tartozik, fiatalokat alig látni az üzemben. Nem véletlenül. Érdeklődés híján már évekkel ezelőtt megszűnt Ajkán az üvegfúvók és csiszolók szakképzése. Érthető, ha ezek a szakmák manapság nem túl vonzóak: az üvegfúvók például a három műszakban végzett kemény fizikai munkájukért havi 80-120 ezer forintot kapnak kézhez.

- Ha valami csoda folytán ránk szakadna egy hosszú távú óriási megrendelés, és felvehetnénk új embereket, legfeljebb a jelenlegi kapacitás dupláját mernénk bevállalni - mondja Katzer Zoltán, az Ajka Kristály Kft. ügyvezetője. - A hideg kemencéket még csak fel tudnánk fűteni, de üvegfúvó és csiszoló szakembereket már nehezen találnánk a környéken.

A céget csak az új megrendelések menthetik meg a csődtől. Jelenleg két-három hétnél előbbre sosem látni, pedig régebben hat-nyolc hónapra előre zsúfolt volt az előjegyzési naptár. A vevők ma már ritkán kérnek három-négyezer darabos kollekciókat, leggyakrabban néhány száz poharat vagy dísztárgyat rendelnek. Emiatt évente 600-700 új termékcsaládot kell kifejleszteni, megtervezni.

Az Ajka Kristály április eleje óta csődgondnokság alatt áll, azaz a csaknem 300 millió forintos adósságállománya ellenére 120 napig nem kezdeményezhető ellene felszámolási eljárás. Négy hónap alatt kell talpra állítani a mély gödörben lévő céget.

- Van egy kormányzati ígérvényünk százmillió forint munkahelymegtartó támogatásra - mondja Katzer Zoltán. - Reményre ad okot az is, hogy az elmúlt hetekben sok megrendelésünk volt, így az elmúlt időszakban nyereségesen működtünk. Csak egy kis türelmet kérünk.

Kérdés, hogy a hitelezőknek és a beszállítóknak van-e még a türelmük. Ha az elfogy, végleg eltűnhet a süllyesztőben két régi szakma: nem lesz szükség üvegfúvóra és üvegcsiszolóra.

Sok angol, francia, egyesült államokbeli, dél-afrikai vagy olasz vásárló nem is tudja, hogy magyar üvegtárgy díszíti a polcait
Sok angol, francia, egyesült államokbeli, dél-afrikai vagy olasz vásárló nem is tudja, hogy magyar üvegtárgy díszíti a polcait
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.