Parkerdőért aggódó civilek

Debrecen vezetése által tervezett nagyerdei gyógyfürdőbővítés ellen számos helyi civil szervezet tiltakozik. A zöldek attól tartanak, hogy a beruházás következtében további területek veszhetnek el a Nagyerdőből.

A cívisváros zöld szervezetei körében komoly felzúdulást keltett az önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Gyógyfürdő tervezett bővítésének szándéka, mert a napokban nyilvánosságra került - de még nem végleges - előzetes tanulmánytervekből a természetvédők azt a következtetést vonták le, hogy a fák kivágásával a fürdőhöz újabb területeket akarnak csatolni a nagyerdei Parkerdőből. A tiltakozáshoz összesen tizenhét civil szervezet és több magánszemély csatlakozott, így rövid idő alatt - a szervezők számításai szerint - csaknem kétezren "sorakoztak fel" a természetvédelmi oltalom alatt álló erdő védelmére.

A zöldek - miként arról már volt szó lapunkban - azért aggódnak a debreceniek kedvelt pihenőhelye miatt, mert ha a fürdő számára további területeket vesznek el az erdőből, akkor csökkenhet a zöldfelület, valamint a lakosság számára szabadon rendelkezésre álló kirándulóhely nagysága. A tiltakozók azt szeretnék elérni, hogy a tervezett beruházások miatt az önkormányzat ne vágasson ki egyetlen fát sem, de a városvezetés szerint ez ügyben a zöldek nyitott kapukat döngetnek: Kósa Lajos polgármester a sajtó nyilvánossága előtt azt ígérte meg, hogy ha meg is születnek a végleges tervek a bővítésről, nem fognak hozzányúlni egyetlen fához sem.

Az előzmények ismeretében azonban nincs mit csodálkozni azon, hogy a debreceni zöldek érzékenyen reagáltak az elképzelésekre, a hajdúsági megyeszékhelyen ugyanis több olyan fakivágás történt az elmúlt években, amely fölkorbácsolta az indulatokat. Kilenc éve a főtér sétálóövezetté való átalakítása során távolítottak el tucatnyi egészséges fát a közterületről, öt éve pedig engedély nélkül vágtak ki egy helyi védettséget élvező, 250 éves kocsányos tölgyet a Nagyerdőben. Komoly lakossági felháborodást váltott ki az is, hogy tavaly a belvárosban összesen kétszázhúsz fa kivágását kezdték meg a madarak költési idején, holott ilyen időszakban ez törvényileg tilos. Ebben a városrészben később az önkormányzat minden kivágott fa helyett kettőt ültetett.

A közelmúltban nyilvánosságra került fürdőfejlesztéssel kapcsolatban azonban még csak a szándék született meg arról, hogy jövő nyáron - ötmilliárd forint beruházás keretében - korszerűsítik a nagyerdei strandot, átépítik a fürdőmedencéket, valamint új fedett termál-wellnessrészleget és
öltözőépületet alakítanak ki. A fürdő a nagyerdei Parkerdőben, azaz a Pallagi út és a Nagyerdei körút között található, a népszerű kirándulóhely, a Békás-tó közvetlen szomszédságában.

A beruházásról Kósa Lajos polgármester azt mondta: a tiltakozók tévesen vonták le azt a következtetést, hogy a városvezetés az erdő rovására akar fejleszteni, s hogy a fák kivágása után le akarnak betonozni több ezer négyzetméternyi erdőterületet. Közölte, hogy a gyógyfürdő környékén az elmúlt hetekben nem azért jelölték meg a fákat környezetbarát festékkel, mert ki akarják azokat vágni, hanem azért, mert elkészítik a terület pontos fakataszterét. Kijelentette, hogy a Nagyerdőt sem átépíteni, sem túlépíteni nem akarják, de elképzelhető, hogy a fürdőt megtoldanák a Békás-tóig terjedő területtel, hogy megoldódjon a tó őrzése és gondozása. Azt viszont határozottan cáfolta, hogy tervezik a Békás-tó elkerítését a debreceniek elől.

A zöld szervezetek ennek ellenére úgy érzik, hogy egymásnak ellentmondó nyilatkozatok születtek a beruházással kapcsolatban. Emiatt - mint azt Szőllősi Roland szervező, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület tagja érdeklődésünkre elmondta - a szélesebb körű tájékoztatás és véleménynyilvánítás érdekében tizenhét civil szervezet és több magánszemély nyilvános, az ellentmondásokat tisztázó párbeszédet kezdeményez az önkormányzattal. A találkozó a tervek szerint a hét közepén lesz a városházán. Arra a kérdésre, hogy mi a következő lépésük ha nem kapnak megnyugtató válaszokat, Szőllősi Roland azt válaszolta: akkor komolyabb tiltakozó akciót készítenek elő, de ennek részleteiről nem kívánt beszélni.

Az önkormányzat és a civilek párbeszédéről Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok, fideszes önkormányzati képviselő azt mondta, hogy a városvezetés nyitott az egyeztetésre, annál is inkább, mert - mint fogalmazott - a vita még csak "a tervek tervéről" szól. Ebben az ügyben ugyanis - tette hozzá - még semmi sem dőlt el.

Békás tó
Békás tó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.