Egyre több kríziskezelő program indul

Húsztól százezer forintig kérhetnek vissza nem térítendő támogatást az államtól a válság miatt bajba jutottak. A segítséget a jegyzőknél kell igényelni. Emellett fut a lakáshitelük miatt bajka kerültek megsegítésére indított program - a kormány az év végéig tízezer családdal számol.

Akár már szeptember elején hozzájuthatnak az érintett családok az egyszeri, kisöszszegű, ám vissza nem térítendő támogatáshoz, ha a kormány a javadslatot a mai ülésén jóváhagyja. A segítséget elsősorban azokhoz az emberekhez szeretnék eljuttatni, akik a pénzügyi-gazdasági helyzet sodort krízishelyzetbe: állásukat veszítették, jelentősen emelkedett a lakástörlesztő-részletük. A kormány szándékai szerint a legalább húsz-, legfeljebb százezer forintos összegű segítséget azoknak a családoknak utalnák, amelyek még nem vergődnek szegénységi csapdában: azaz nem ügyfelei az önkormányzati szociális ellátórendszernek (nem kapnak sem átmeneti, sem rendszeres segélyt). További feltétel, hogy az igénylő családjában az egy főre jutó jövedelem ne érje el a nettó minimálbér összegét (57817 forintot). Elsőbbséget élveznek azok a családok, ahol kiskorú gyerekeket nevelnek.

A program augusztus elsejétől indul, a családok ekkortól adhatják be igénylésüket a területileg illetékes jegyzőhöz, aki a szociális szolgálatok munkatársainak segítségével megállapítja, hogy a kérelem megfelel-e a feltételeknek, de a döntést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság regionális szervei hozzák. A szociális tárca szándékai szerint az elbírálás folyamata gyors lesz, így akiknek megítélik, azok az igényléstől számított harminc napon belül meg is kaphatják a pénzt.

A kormány létrehoz egy tanácsadó testületet, amelynek tagjai szociális szakemberekből, civil szervezetek munkatársaiból állnak. Az ő feladatuk lesz az alap szakmai felügyelete: figyelemmel kísérik a válság alakulását, így a krízishelyzet megállapításához szükséges szempontrendszer kidolgozásában is tanácsokat tudnak adni. A kormány szándéka, hogy az alap a szolidaritást is kifejezze: a miniszterelnök fizetése, illetve az állami vezetők bérének kétmillió forint feletti része is minden hónapban ide érkezne. Azt remélik, más szervezetek is felajánlanak majd kisebb-nagyobb összegeket, így néhány hónap alatt megduplázódhat a jelenleg egymilliárd forintos alap. Tervek szerint a PSZÁF által a bankokra kirótt és jogerőre emelkedett bírság is ide folyik majd be.

A kríziskezelés első szakasza november harmincadikán zárulna, és párhuzamosan futna azzal a programmal, amelynek segítségével a családok lakásvesztését előznék meg úgy, hogy a lakáshitel bérletté válna. Úgy tudjuk, a tárcánál azt tartják valószínűnek, hogy az év végéig körülbelül tízezer család veszítheti el a lakását. A szociális tárca tovább erősítené az önkormányzatok adósságkezelő programját, azt ugyanis kihasználatlannak tartják a szakemberek. Mindössze hatezer család kap ilyen segítséget. Ebben a programban olyan szociális munkások dolgoznak együtt a családokkal, akik segítenek átalakítani a családi költségvetésüket úgy, hogy a közüzemi tartozásokat és az adósságokat ki lehessen egyenlíteni. A javaslaton már dolgoznak, és az várhatóan szeptemberben az Országgyűlés elé kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.