Az államfő újrajelöli Bakát

A Köztársasági Elnöki Hivatal tegnap közleményben tudatta: Sólyom László államfő újra Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A közlemény szövegét az alábbiakban idézzük: "A két nagy parlamenti frakció nyilvánosan támogatásáról biztosította Baka Andrást, és megválasztását az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta. A jelölt mégsem kapta meg a szükséges többséget. Ez megrendítette a parlament szavahihetőségét, és ezzel az államszervezet demokratikus működése sérült. Az államfő szerint csak a nyilatkozatokkal összhangban lévő szavazás képes orvosolni ezt a sérülést."

Hétfőn, bár előzetesen valamennyi frakció támogatta Baka András jelölését, a parlamentben nem kapta meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados többséget. Azóta a Fidesz és az MSZP egymásra mutogat, hogy ki szavazhatott a jelölt ellen.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője tegnap délelőtt, még a közlemény nyilvánosságra kerülése előtt jelentette be, hogy nyílt levélben kérték az államfőt Baka András újbóli jelölésére. Leszögezte: a képviselőcsoport továbbra is támogatja Baka Andrást. Emlékeztetett rá, hogy a szocialisták hosszas vita után rendelték el a jelöltet támogató kötelező szavazást, amely alól egyetlen képviselő sem kért felmentést. Hozzátette: a nyílt szavazásra vonatkozó kezdeményezésükkel meg akarták előzni a kialakult helyzetet, mivel olyan hírek láttak napvilágot, amelyek arra utaltak, hogy a Fidesz-frakció másképp fog szavazni, mint ahogy bejelentette. A Fidesz azonban nem volt hajlandó nyíltan szavazni. A frakcióvezető közölte, "folyosói pletykák" utaltak arra, hogy a Fidesznek nem áll érdekében Baka András megválasztása, mivel abban bíznak, hogy egy új összetételű parlamentben számukra kedvezőbb jelöltet tudnak megválasztani, adott esetben nem a jelenlegi, hanem a kedvük szerint választott köztársasági elnökkel.

A Fidesz frakcióülésén ismételten meghallgatják majd Baka Andrást, miután az államfő újrajelölte - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az MTI-vel kedden.

Baka András az államfővel távozik a parlamenti páholyból
Baka András az államfővel távozik a parlamenti páholyból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.