Lemondott az SZDSZ kampányfőnöke is

A vasárnapi EP-vereség után az SZDSZ elnöke teljes megújulást sürget, de a vezetőség szeptemberig még meghagyná Fodort ügyvezetőnek.

Teljes tisztújítás lesz az SZDSZ-ben, várhatóan szeptemberben - ez lényegében már eldőlt a párt vezetőségének pénteki ülésén, de még a párt "parlamentjének", vagyis az országos tanácsnak (ot) is szentesítenie kell mai ülésén. Amennyiben az ot is így dönt, akkor nemcsak új elnököt, hanem új vezetőségi tagokat is választhatnak majd a küldöttek a szeptemberi küldöttgyűlésen. Addig pedig a tervek szerint maradna ügyvezetőként Fodor Gábor és az ügyvivői testület is (legalábbis, akik még nem mondtak le közülük) - vagyis, a Népszabadság pénteki számában már "előrejelzett" forgatókönyv látszik teljesülni.

Horn Gábor (SZDSZ)
Horn Gábor (SZDSZ)

Fodor Gábor a liberális párt vezetőségének pénteki ülése után tartott sajtótájékoztatón megerősítette lemondási szándékát, egyúttal jelezte, hogy ő minél hamarabb - július elejére - összehívná a küldöttgyűlést, de a többség a későbbi időpont mellett volt. (Amennyiben Fodor már most lemondana, egy hónapon belül új elnököt kellene választaniuk, márpedig a többség szerint ennyi idő nem elég a párt "átszabására").

- Az ügyvivői testület meggyőződése, hogy tanulhatunk a nehéz helyzetből, és van erőnk levonni a tanulságokat - hangoztatta a párt leköszönő elnöke a tájékoztatón, szükségesnek nevezve "a teljes körű személyi, politikai és szervezeti megújulást". Fodor egyúttal bejelentette, hogy Horn Gábor is lemondott a kampányfőnökségről, mert erkölcsileg és politikailag is ezt tartotta természetesnek. (Horn Gábor már a hatodik lemondó a sorban: Fodor Gábor vasárnap éjjel, az EP-választási vereség után közvetlenül felajánlotta lemondását, szerdán pedig négy ügyvivő: Béki Gabriella, Gulyás József, Léderer András és Csőzik László dobta be a törölközőt.)

Kérdésre válaszolva Fodor Gábor elmondta, a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseit a továbbiakban is alapvetően támogatják, bár vannak vitáik bizonyos kérdésekben.

Munkatársunk azon kérdésére pedig, hogy a vezetőségben esett-e szó Eörsi Mátyás képviselő, majd Hell István V. kerületi ügyvivő azon felvetéséről, amely szerint a parlamenti SZDSZ-frakció listás képviselőit is le kellene cserélni (úgy tudjuk, volt erről szó), a pártelnök felemás választ adott. Egyfelől közölte, hogy óvná az SZDSZ-t a pánikreakcióktól; attól, hogy "mindannyian hátat fordítsanak", viszont azt is leszögezte, hogy a választási kudarcot több mint tízéves politika végeredményének tartja, nem ő az egyetlen felelős tehát a vereségért.

- A magam részéről eszem ágában sincs elbújni a felelősség elől - mondta Fodor Gábor. - Minden olyan átgondolt javaslatot támogatok, ami a teljes megújulást tűzi célul az SZDSZ elé.

Az SZDSZ fővárosi választmánya kezdeményezi, hogy legkésőbb szeptember végéig bonyolítsák le a pártelnök- és az ügyvivő testületi választást; elnöknek és frakcióvezetőnek egyaránt Kuncze Gábort javasolják - olvasható a választmány pénteken elfogadott állásfoglalásában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.