Danó Anna: Orvost vegyenek!

Magyarország lassan a fejlett nyugati egészségügy egyik fejőstehene lesz. A költséges orvosképzést egyre több gazdag ország részben importtal váltja ki.

Norvégia például már teljes egészében külföldi, köztük magyar  egyetemekre bízza orvos utánpótlását. A képzést a magyar adófizetők állják. A magyar államnak biztosítania kell az orvosképzést, s ezzel eleve vesztes versenyre kényszerül. A diplomáig 14-15 millió forintot költ az adófizetők pénzéből egy-egy orvosra, de ennek csak  akkor van eredménye, ha utána meg is tudja fizetni a fiatal doktorokat. A szakorvosjelöltek közben szinte minden szabályt a szabad elhelyezkedés elfogadhatatlan korlátozásaként élnek meg.

És valóban, melyik jogásznak, mérnöknek mondja meg az egyetem, hogy hol kezdje a pályáját, ahogy az orvosjelölteket próbálták kórházhoz kötni az állami fizetés fejében? Egyiknek sem. Csakhogy az orvosi szakma speciális. Egyrészt a képzés itt kerül a legtöbbe az államnak. Egy átlagos diploma megszerzése 4-5 évet vesz igénybe, míg az önálló gyógyítás feltételeként teljesítendő szakvizsgával együtt az orvosok 9-10 évig tanulnak. A társadalom pedig kivált érzékenyen. Kit érdekelne, ha közgazdászok, politológusok vagy jogászok tömegei mennének szerencsét próbálni külföldre? De ha elmarad egy rendelés, mert nincs orvos, az közbotrány.

Az orvosképzés megújításának először Gógl Árpád, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere vágott neki, ám azóta sem sikerült egyetlen kormánynak sem az orvostanhallgatók támogatását megnyerő javaslattal előrukkolni. Még csak nem is körvonalazódik, hogyan lehetne egyensúlyt teremteni a rezidensszövetség követelései és a betegeket nyomasztó orvoshiány közt.

A kormányzati most azzal próbálkozik, hogy a szakorvosképzés ideje alatt az állam többlettámogatást ad, cserébe a fiatal orvosnak vállalnia kell, további négy év munkát hazai közfinanszírozott intézményben. Aki ezt nem akarja teljesíteni, mert például külföldre menne, köteles visszafizetni a szakvizsga megszerzéséig kapott "extrabért".

Megoldás lenne más is. Ha az állam a költségvetési támogatást nem kötné bele eleve a fiatal orvosok diplomájába. Ösztöndíjakkal, kölcsönökkel támogatva hagyná, hogy mindannyian valós áron szerezzék meg a diplomát. Fizessenek, tanuljanak saját kockázatukra, de élvezhessék is annak gyümölcsét! Ha nyugaton, akkor nyugaton. De akkor részletekben fizessék vissza a diploma teljes árát. Ha maradnak itthon, akkor viszont elengedik a teljes hiteltörlesztést. A magyar egészségügy ösztöndíjakkal, vagy a diákkölcsönök "kivásárlásával" léphessen be a versenybe, s szerezze meg a számára szükséges orvosokat. Akkor fizessen csak, amikor már tudja, hogy vesz is valamit. Valakit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.