Itthon tartják a fiatal szakorvosokat

A szakorvosi vizsga letétele után négy évig csak akkor mehet külföldre dolgozni a szakorvosjelölt, ha visszafizeti a képzés költségeit. A hiányszakmákban kiemelt fizetést kapnak az orvosok - így rendelkezik a most elfogadott új szakorvosképzési szabályozás.

A szakorvosi vizsga letétele után négy évig Magyarországhoz köti a frissen végzetteket az új képzési rendelet. Más új megkötés nincs. Országon belül szabadon változtathatnak állást. Ez komoly elmozdulás a fiatal orvosok javára, hiszen a korábbi elképzelések szerint egy-egy konkrét intézményhez kellett volna kötődniük. Fizetniük most csak azoknak kell majd, akik külföldre mennek, vagy - hiányszakma helyett - más területet választanak. Ezek a főbb elemei a tegnap kihirdetett szakorvosképzési rendeletnek. A hónapok óta vitatott szabályozás váratlan gyorsasággal és kompromisszummal jelentősen megváltozott a tervekhez képest. A fiatal orvosok szinte mindegyik javaslatát beépítették.

Az új szabályok jövőre lépnek életbe. A szakorvosképzés jelenleg ingyenes, államilag támogatott, de csak meghatározott számú orvos veheti igénybe. Enélkül azonban senki nem válhat szakorvossá.

Jövő évtől a megpályázható állásokról már a kórházak munkaerő-szükségletei, illetve a betegellátás igényei alapján, rugalmas keretek között döntenek. Marad az ingyenes, államilag támogatott képzés. Az ebben részt vevők azonnal a kórházzal kerülnek munkaviszonyba, és ha végeztek, ott is folytathatják a munkát. A hiányszakmákhoz kiemelt támogatás jár majd a teljes képzési idő alatt, vagyis a bruttó 129 ezer forintos kötelező bér mellett további 65 ezer forintot kapnak a szakorvosjelöltek.

Egy rezidens képzésének költsége szaktól függően 6,8-15,2 millió forintig terjed. A jelöltnek ezt az összeget kell visszafizetnie, ha idő előtt elhagyná az országot. Az nem számít majd szerződésszegésnek, ha a jelölt a szakvizsga megszerzése után nem marad az eredeti munkáltatójánál, feltéve, ha az országon belül más, államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál folytatja a tevékenységet. Ha a hiányszakmát "vált", kizárólag a kiegészítő támogatást, vagyis a havi 65 ezer forintot kell visszaadnia majd.

Eligazítás a budapesti Jahn Ferenc Kórházban
Eligazítás a budapesti Jahn Ferenc Kórházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.