'Forradalmi platform' a liberális pártban?

Huszonegy liberális politikus, köztük négy parlamenti képviselő írta alá azt az egyik liberális blogon olvasható nyilatkozatot, amelyben aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy eltűnőben van a liberális politikai mozgalom.

"Liberálisként tenni akarunk azért, hogy legyen ilyen politikai mozgalom. Nem lehet szó csupán tatarozásáról: a huszonegyedik század Magyarországának liberális pártját kell létrehozni.

A szavazók bizalmára méltó, önálló liberális pártot. (...) Aláíróként deklaráljuk, hogy az Elvi Nyilatkozat ma is aktuális, egyúttal demonstráljuk, hogy a választási kudarc ellenére nem tűntek el, és nem is hallgatnak a szabadság és a szolidaritás politikájának hívei. Nem függhetünk más pártok politikai jóindulatától, nem akarunk más pártokkal közös tákolmányokat.

Azt akarjuk, hogy a magyar liberalizmus ismét komoly tényező legyen, amely nem hitelbe kéri a bizalmat, hanem megszolgálja."

A nyilatkozatot - melyet a párt országos tanácsának szombati ülése elé időzítettek - a szerdán SZDSZ-vezetőségi tagságáról lemondott négy politikus (Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer András) mellett aláírta még Velkey Gábor képviselő is (aki Békihez és Gulyáshoz hasonlóan, nemmel szavazott Bajnai Gordon miniszterelnökségére), illetve az országos tanács több tagja.

A kiáltványszerű nyilatkozatban azt is rögzítik, hogy a liberálisok nem tudták vonzóvá tenni a szabad élet lehetőségét, mert elveik mellett maguk sem álltak ki következetesen; "mára a liberális párt nem kiváló szellemi kapacitásáról, hanem lekezelő arroganciájáról nevezetes, holott fölényes megszólalásaink régóta nem állnak arányban a teljesítményünkkel". Az aláírók szerint Fodor Gábor elnöksége volt az utolsó kísérlet arra, hogy az SZDSZ ismét kreatív energiákkal, lendülettel töltődjön fel - "sajnos azonban e próbálkozás is a tartalmatlanság bizonyítékává vált (...), az elmúlt egy év politikájával az SZDSZ nem válhatott hiteles ellenzéki párttá". (Ny. M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.