Húsz kórházi gyermekosztályon nincs elegendő orvos

Húsz gyermekosztály helyzete hasonló a kalocsai kórházéhoz, ahol a szakemberhiány miatt az osztályt a közelmúltban be kellett zárni. Ezekben az intézményekben is olyan súlyos a szakorvoshiány, hogy az előírások szerint be kellene zárniuk.

Húsz kórházi gyermekosztály ajtajára kerülhetne lakat, ha a minimumfeltételeket valóban komolyan vennék. A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium a kalocsai kórház gyermekosztályának bezárása után gyűjtött adatokat a hazai kórházak gyermekellátási helyzetéről, s az ország különböző pontjain is azt tapasztalta: a személyi feltételek messze nem elegendőek a folyamatos betegellátás biztosításához.

Tulassay Tivadar, a kollégium elnöke szerint jó, ha már egy-két orvos jut a minimálisan hat orvosra tervezett osztályokon a gyógyításra. Kiderült, hogy ez a kritikus helyzet még csak nem is területfüggő, hiszen kritikus állapotokat tapasztalnak az ország északi és déli régióiban ugyanúgy, mint a középső és nyugati pontjain.

- Ózd, Kazincbarcika, Szekszárd, Szeged, és még sorolhatnám a mára hasonló helyzetbe került intézményeket. Ugyanolyan kilátástalan az orvos-szerzés a Dunántúlon, mint az északi megyékben vagy az Alföldön. Egyik kórház sem teljesíti azt a szakmai minimumot, ami szükséges az osztály 24 órás működtetéséhez - mondja Tulassay Tivadar. Tájékoztatása szerint a testület olyan megoldáson dolgozik, hogy a szakmai minimumfeltételek módosításával átmeneti segítséget adjon az intézményeknek. A kórházak vagy osztályok bezárása ugyanis az elnök szerint önmagában nem megoldás.

- Azért, mert egy adott térségben nincs elegendő szakember, nem jelenti automatikusan azt, hogy az osztályra, illetve esetleg a kórházra ne volna szükség. Ez a kérdés nagyon összetett, nem lehet egyszerűen csak kilométeres körökkel leírni, hol kell lennie kórháznak. Ez a helytől, a terület elérhetőségétől és földrajzi helyzetétől is függ. Meg kell nézni azt is, hogy egy-egy intézmény felszámolása, ami azonnal növeli a munkanélküliséget is, nem indít-e be a térségben esetleg olyan folyamatot, amely annak teljes leépüléséhez vezethet - mondja Tulassay Tivadar.

A tisztiorvosi szolgálat tavasszal ellenőrzést indított a kórházakban. Azt nézik végig, hogy a végleges működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltatók az engedélyükben foglalt tárgyi és személyi feltételeket képesek-e biztosítani. Az országos tiszti főorvos korábban közölte: Kalocsán egészen végletes helyzet alakult ki, nem is maradt más lehetősége az ÁNTSZ-nek, mint bezárni a gyermekosztályt. Ugyanis egyetlen gyermekorvosuk sem maradt. A salgótarjáni kórház gyermekosztályán is kritikussá vált az orvoshiány: úgy tudjuk, a közelmúltban már arra kényszerültek, hogy egy másik kórháztól kérjenek azonnali segítséget, attól tartva, hogy az ÁNTSZ náluk is felfüggesztheti a működést. (K. J. V.)

Gyerekosztályokon olyan súlyos a szakorvoshiány, hogy az előírások szerint be kellene zárniuk.
Gyerekosztályokon olyan súlyos a szakorvoshiány, hogy az előírások szerint be kellene zárniuk.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.