Széthullóban az SZDSZ vezetősége

Próbál feltápászkodni az egyesek által "technikai KO"-ként aposztrofált vasárnapi választási veresége után az SZDSZ. A liberálisok új elnököt keresnek - de eddig csak régi sérelmeket találtak.

Milyen előzmények vezettek oda, hogy a választók alig két százaléka tartotta csak támogatásra érdemesnek vasárnap az összes korábbi parlamenti választáson öt százalék fölött szerepelt SZDSZ-t? Van-e esély a kiábrándult liberális szavazók visszahódítására? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a párt vezetőségének tegnap délután is ülésező tagjai, akik Bőhm András kabinetfőnököt kérték fel hétfőn a politikai értékelés elkészítésére.

A vitairatról a párt vezetősége pénteken tovább tárgyal, szombaton pedig a párt országos tanácsa értékeli a helyzetet, és megkezdi az elnökválasztás előkészületeit. Fodor Gábor ugyanis a választási eredmény kihirdetése után felajánlotta lemondását, amit az ügyvivők tudomásul vettek.

Szerda délután négy vezetőségi tag is bejelentette lemondását, bár Béki Gabriella, Csőzik László, Gulyás József és Léderer András közös közleménye szerint ezt a döntést már március 30-án meghozták, azt követően, hogy az SZDSZ ügyvivői testületének többsége támogatta Bajnai Gordon miniszterelnökké választását. A most lemondott ügyvivők közül ketten, Béki és Gulyás képviselők.

A négy ügyvivő közleménye szerint már a Bajnai-kormány támogatását is egy többéves folyamat végső állomásaként értékelték, ami pedig a kormánykoalíció felbontása óta eltelt időszak politikáját illeti, szerintük az SZDSZ nem válhatott hiteles ellenzéki párttá. Bejelentésükkel pedig azért várták meg az EP-választást, írták, hogy ne okozzanak zavarokat az SZDSZ választási kampányában. A választás csak megerősítette elhatározásukat.

Az SZDSZ ügyvivői testülete tudomásul vette a négy vezetőségi tag lemondását. Úgy tudjuk, az ügyvivők lemondása részben demonstrációs célzatú, hiszen már a hétfői vezetőségi ülésen is vita bontakozott ki arról, hogy teljes tisztújítást tartsanak-e, másként fogalmazva: elegendő-e, ha csak a pártelnök mond le, vagy a teljes vezetőség álljon fel, megosztva a felelősséget. A vezetőség végül nem döntött. Egy vagy több személyi döntés azonban aligha segít az SZDSZ-en. Az egyik vezetőségi tag szerint szinte mindegy, hogy hívják az elnököt, ha a párt szervezetén, szerkezetén, stratégiáján nem változtatnak gyökeresen - "hacsak nem találjuk meg a magyar Obamát".

Eörsi: Menjünk el mindannyian

A kilépők erkölcsi piedesztált emeltek maguknak, amiről mindannyian lezuhanunk a végén - így kommentálta Békiék lemondását az MTI-nek Eörsi Mátyás. Mint mondta, meglepődött azon, hogy Béki Gabriella és Gulyás József miért nem mondott le a parlamenti mandátumáról is. "Talán azért, mert ott pénz van, ezt nem tudom megmondani". Eörsi azt javasolta, hogy minden ügyvivő és képviselő mondjon le, és a listáról hozzanak be vadonatúj arcokat. "Menjünk el mindannyian a politikából, és nézzük meg, hogy a fiatal liberálisok mit tudnak kezdeni" - jelentette ki.

Béki Gabriella távozik a székházból és az ügyvivői testületből
Béki Gabriella távozik a székházból és az ügyvivői testületből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.