Stumpf: A Jobbik nem szélsőséges

A baloldal részéről hiba csak fasisztoid, szélsőséges pártként kezelni a Jobbikot - jelentette ki tegnap a Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén Stumpf István politológus.

A Századvég Alapítvány elnöke Tamás Pállal, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének igazgatójával közösen elemezte az uniós választás utáni hazai politikai helyzetet. Stumpf, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere hangsúlyozta: az MSZP-nek az adótörvények megvitatása után meg kellene fontolnia az előre hozott választás támogatását, mert ha továbbra is a kormány agóniájáról szól a politika, az tovább erodálhatja az MSZP szavazóbázisát.

Úgy látja: a baloldali uniós kampány - amely fasisztoid erőként állította be a Jobbikot - soha nem látott publicitást biztosított a jobboldali erőnek; a neofasisztázás még ma is tovább növeli a Jobbik bázisát. Stumpf szerint e párt értékelésekor hiba összekeverni a Jobbikhoz köthető szélsőségeket és a párt által képviselt nemzeti radikalizmust. - Ha a Jobbik vezetése majd engedményeket tesz a saját szélsőségeseinek a szavazatmaximálás fejében, akkor kiírja magát az európai politikai kultúrkörből. Itt még nem tartunk szerintem - szögezte le Stumpf.

Tamás Pál hangsúlyozta: nem a gazdasági kényszerpályák miatti megszorításokkal, hanem verbálisan sértették meg a kormányon lévők a szociáldemokrata szavazókat. - Nem lehet büntetlenül azt mondani nekik, hogy élősködők vagytok, kizsigerelitek az államot - mondta. Másik tanulság: az "emberarcú neoliberalizmus" nem valósítható meg, ilyen programba a baloldali pártoknak nem szabad beállniuk a jövőben (Nyugat-Európában sem). A hazai baloldal számára leginkább azt üzente: legalább annyira helyre kell állítani az MSZP támogatottságát, hogy ne legyen kétharmada a jobboldalnak a következő parlamentben. Ehhez identitás, koncepció, jövőkép kell, és elfogadható stratégia a kelet-magyarországi roma népesség egzisztenciájának biztosítására.

Stumpf István szerint e párt értékelésekor hiba összekeverni a Jobbikhoz köthető szélsőségeket és a párt által képviselt nemzeti radikalizmust
Stumpf István szerint e párt értékelésekor hiba összekeverni a Jobbikhoz köthető szélsőségeket és a párt által képviselt nemzeti radikalizmust
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.