Hétfőn még tanítás lesz

Több mint egymillió diák számára kezdődik meg a nyári szünet a jövő héten, hétfőn azonban egy napot még az iskolában kell tölteniük. Június 15-e ugyanis az idén hétfőre esik, márpedig 2002 óta mindig két fix dátum - szeptember 1-je és június 15-e - határolja be a tanévet. Függetlenül attól, hogy ezek a hét mely munkanapjára esnek (ha hétvégére, akkor értelemszerűen tolódik az iskolakezdés és -zárás).

A töredékhét azonban sok szülőnek fejtörést okoz, mivel táborba vagy más nyaralásra nem tudják elküldeni a gyereket. Az iskoláknak azonban van némi mozgásterük: a tanítást befejezhetik már pénteken is. A tanévben ugyanis az általános iskolák öt, a középiskolák hat napot tanítás nélküli munkanapként használhatnak föl - a tanév helyi rendjében meghatározott pedagógiai célra.

Ez ugyanakkor csak azt jelenti, hogy nincsen tanítás, helyette azonban valamilyen, az iskolához kötődő tevékenységet kell szervezni. Így múzeumlátogatást vagy sportnapot, esetleg tanévzárót lehet tartani hétfőn. Persze csak akkor, ha ezeket a tanítás nélküli munkanapokat a nevelőtestület előre rögzítette. Az oktatási tárcánál elmondták: sok iskola csak márciusban "eszmélt rá", hogy június 15-e hétfő. Ha az iskolák korábban már fölhasználták a tanítás nélküli munkanapokat, akkor - hivatalosan - hétfőn is tanítaniuk kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.