Erjedés az MSZP-ben: 'fejéről a talpára kell állítani a pártot'

Nincs érdemben napirenden egy rendkívüli tisztújítás az MSZP-ben, de az alsóbb szinteken többen ezt tartják a megújulás egyik alapfeltételének. Hagyó Miklós azt szorgalmazza, hogy a júliusi kongresszus bármilyen kérdésben döntést hozhasson.

Egyelőre nincs egységes és többségi támogatottságuk azoknak a törekvéseknek, amelyek rendkívüli tisztújítást szorgalmaznak az MSZP-ben. A megyei szervezetek közül 56 hajlik egy mielőbbi sorcserére. A kedd esti - az országos elnökséggel kibővített - megyei elnöki tanácskozáson a tisztújítás kérdése viszont fel sem merült, holott többen erre számítottak. A tanácskozás eredménye a döntés, amely szerint az elnökség nem pártértekezletet, hanem annál jóval nagyobb döntési lehetőségekkel felruházott kongresszust hív össze július 4-re.

A tisztújításra vonatkozó elképzelések két körből indultak: egyfelől Szili Katalin házelnök, másfelől Hagyó Miklós budapesti főpolgármester-helyettes és párton belüli támogatói szervezésében. Egyelőre mindkét oldal elsősorban "szondázza" a lehetőségeket. Szili Katalin tett konkrét lépést is, amikor bejelentette, hogy szerinte kongresszusra volna szükség. Ugyanakkor Szili környezetéből származó információink szerint a házelnöknek egyelőre nincsenek pártelnöki ambíciói, inkább "csak" támogatói szeretnék az MSZP élén látni. Az viszont bizonyos, hogy Szili Katalin változást akar.

Az alapszabály ugyanakkor számos kitételt tartalmaz a tisztújításra vonatkozóan, s mivel azt csak alulról lehet felépíteni, elindítani, (hacsak nem üresedik meg valamiért az elnöki szék - lásd: Gyurcsány Ferenc lemondása), legkorábban az ősszel lehetne ilyen mandátumú tanácskozást összehívni. Úgy hallani, hogy ez lenne a Hagyó Miklóshoz köthető erőcsoport terve is. Az egyelőre nem látszik világosan, hogy mire, illetve kire futna ki ez az elképzelés; de többen úgy vélik, hogy Molnár Csaba kancelláriaminisztert és/vagy Botka László szegedi polgármestert tolnák előrébb.

Hagyó Miklós a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: az EP-választás eredménye után egyetlen felelősen és tisztességesen gondolkodó szocialista politikus sem dughatja homokba a fejét, az MSZP iránti választói bizalom helyreállítása nemcsak a szocialisták, hanem a magyar demokrácia sorsát tekintve is kulcsfontosságú. "Az üzengetések, s a folyamatos rögtönzések helyett a fejéről a talpára kell állítani a pártot!" - mondta Hagyó, hozzátéve: a párt vezetésének kötelessége megbízni a küldöttek és az általuk képviselt párttagok "kollektív bölcsességének erejében". Ezért véleménye szerint ügyrendi korlátozások nélkül kell összehívni az MSZP kongreszszusát annak érdekében, hogy maga a párt, azaz a tagság közösen határozhasson. Hagyó úgy érvelt: a választók elé csakis soraiban rendezett, baloldali értékeket képviselő, egységes párttal lehet kiállni. "Egy meggyőződésében, akaratában, közös erejében és aktivitásában megerősödött MSZP-tagság lehet csak - és szerintem lesz is - képes a politikai közhangulat megváltoztatására" - fogalmazott Hagyó Miklós.

Forrásaink szerint a tisztújítás egyelőre csak a "mélyben erjed". Tény, hogy a végeken felmerült már az MSZP hármas vezetésének (Lendvai Ildikó, Szekeres Imre, Kiss Péter) lecserélése és egy új, karakteres pártelnök kinevezése, ahogyan a teljes tisztújítás forgatókönyve is. Ugyanakkor azok a hangok szintén erősek, amelyek úgy vélik: egy előre hozott tisztújítás csak ártana a pártnak, elterelné a figyelmet a kormányzati munkáról, elég lenne a "trojka" minden tagjának jobban beleállnia a pártpolitikai ügyekbe, és nemcsak kormányzati kérdésekben állást foglalni.

Alapvetően hibásnak nevezte Gyurcsány Ferenc volt kormányfő helyzetértékelését Mesterházy Attila frakcióvezető. Az exminiszterelnök legutóbbi blogbejegyzésében azt írta, hogy a szocialistáknak két lehetőségük van: módosítják álláspontjukat és a választók visszajelzései alapján megpróbálnak igazodni a választói elvárásokhoz, vagy tudomásul veszik, hogy amiben hisznek, annak jelen pillanatban nincs többsége, de nem változtatnak az álláspontjukon. Mesterházy szerint a helyzet nem ennyire "fekete-fehér", inkább az értékek megtartása mellett a célhoz vezető eszközökön kell változtatni.

Döntéshozó szocialisták - Szekeres Imre, Lamperth Mónika, Hiller István, Veres János, Kiss Péter
Döntéshozó szocialisták - Szekeres Imre, Lamperth Mónika, Hiller István, Veres János, Kiss Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.